Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, cs.wikipedia.org

Koho trápí štítná žláza?

Štítná žláza (Glandula thyreoidea) produkuje thyrodní hormony, jež ovlivňují metabolismus. O tom sice často mluvíme ve spojitosti s trávením, ale v tomto případě jde i o další funkce. Hormony kromě látkové výměny regulují také vývoj a růst.
Ženy se někdy setkávají s problematikou štítné žlázy, pokud se jim nedaří otěhotnět. Nejen tím štítná žláza komplikuje těhotenství. Snížená funkce štítné žlázy může vést k potratu, předčasnému porodu či odloučení placenty.
I muže štítná žláza ovlivňuje. Různá onemocnění žlázy postihují dokonce 30–50 % populace Evropy. Nejčastěji jde o Hašimotovu tyreoiditidu, Gravesovu-Basedowovu chorobu, uzly na žláze, rakovinové bujení a další.
I když je jasné, že vám bylinný čaj nebo tinktura nezmění život, rozhodně byliny mohou podpořit léčbu. Ujistěte se, že si koupíte nebo připravíte správné čaje nebo jiné produkty. Různá onemocnění vyžadují různé byliny, žláza může trpět nedostatečnou prodkucí, naopak nadprodukcí, anebo i jinou disfunkcí. Léky nikdy nevysazujte bez porady s vaším lékařem. Pokud by byliny váš zdravotní stav mírně upravily, lékař může změnit medikaci.

Chaluhy jsou plné jodu

Sice si ji doma nevypěstujete, ale patří k nejlepším přírodním prostředkům na podporu tvorby hormonů při snížené funkci štítné žlázy. Chaluha také napomáhá zmenšení žlázy samotné. Chaluha bublinatá je vhodná pro ty, kteří trpí hypotyreózou. Chaluha sama o sobě je zdrojem jódu, který hraje v léčbě štítné žlázy hlavní roli. Chaluhu pořídíte ve formě čaje, v tabletkách nebo jako tinkturu.

Lněné semínko prospěje štítné žláze

Oblíbené lněné semínko je bohaté na mastné kyseliny a hodí se i pro snížení funkce štítné žlázy, u těch, kteří trpí nadpordukcí hormonů. Nejen lněné semínko, ale i další potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny se doporučují konzumovat při problémech se štítnou žlázou. Lněné semínko koupíte loupané nebo také mleté, zdravá výživa nabízí i lněný olej.

Meduňka pomůže redukovat činnost štítné žlázy

Meduňka lékařská je skvělá bylinka, která harmonizuje stav štítné žlázy a reguluje produkci hormonů. Hodí se především při zvýšené činnosti štítné žlázy. Meduňka je navíc velmi příjemná. Má mírně citronové aroma a také lehce sedativní účinky. Meduňka je nejlepší čerstvá jako příchuť do vody nebo letní limonády. Sušená se konzumuje ve formě čaje nebo jako prášek, který se jen zapíjí vodou.

Karbinec zklidní nadprodukci i vás

Karbinec evropský je u nás původním druhem. Jde o v přírodě běžnou bylinu, ze které spotřebováváme čerstvou či sušenou nať. Karbinec se využívá při nadprodukci hormonů. Působí mírně sedativně, proto se hodí pro klidný spánek a zmírnění nervozity.

Při hyperfunkci štítné žlázy použijte také zběhovec

Zběhovec plazivý patří do hluchavkovitých a barva květů je modrá až fialová. I zběhovec snižuje hladinu hormonů, používá se také na astma nebo nachlazení. Bývá součástí bylinných směsí a konzumuje se jako čaj.