Patříte mezi ty jedince, kteří se rádi zavřou na toaletu a stráví tam s klidem i půl hodiny u dobré knihy nebo snad s mobilem? Nejenže z toho není váš organismus zrovna nadšený, ale dokonce si koledujete o gastroenterologické problémy, a to od zácpy až k hemoroidům.

Toxiny ve střevech

Ve chvíli, kdy sedíte na toaletě v mírném předklonu, střeva se nepřirozeně zmáčknou a z těla nemohou přirozeným způsobem odejít všechny škodlivé toxiny. Především, pokud máte nedostatek vlákniny a trpíte na zácpu. Když tyto škodliviny zůstávají v těle dlouho, může to vést až k rakovině tlustého střeva.

Značný pokles energie

Možná vás to nikdy nenapadlo, ale dlouhé vysedávání na záchodě může s přehledem způsobit i značnou únavu. Jestliže se tělo dokonale nevyprázdní, nemůže pak přijmout všechny živiny a vitaminy, které mu dodáváte ve stravě. A nedostatek některých vitaminů může snadno způsobit to, že tělu začne chybět potřebné množství energie.

Pravidlo pěti minut

Ano, právě tolik času, byste měli strávit na toaletě. Jestliže tento časový interval zbytečně protahujete, zvyšujete nápor na svaly, stolice tlačí na stěnu konečníku a tkáň je stlačována směrem dolů. A když na záchodě vysedáváte často a dlouho, zakládáte si na hemeroidy, nebo je zvětšujete a postupně může dojít i k jejich vyhřeznutí.

Nebezpečí inkontinence

Dlouhodobé sezení na záchodě je nebezpečné i pro pánevní svaly ženského těla. Dochází totiž k jejich přetěžování a po nějakém čase mohou postupně ochabovat, což může vést až k inkontinenci.

Velká potřeba v dřepu

Na toaletě je velice důležitá i správná poloha. Mnoho odborníků tvrdí, že by lidé svou potřebu měli nejlépe vykonávat ve dřepu, nikoliv v posedu na toaletě. Dřep je údajně zdravější pro střeva, protože na ně není vyvinut velký tlak, jako při sezení. Navíc se díky sezení celý proces zbytečně prodlužuje, což také není ke střevům moc šetrné. Přemýšlíte, jak tedy tuto metodu vyzkoušet? Vzpomeňte na turecké toalety! Ale ty si asi domu pořizovat nechcete… Řešením jsou zdravotní stoličky.

Stolička vám dopřeje komfort a pohodlí

Známá metoda, která v zahraničí doslova „frčí“, nejvíce v USA. U nás bohužel tolik známá zatím není, ale v současnosti již existuje několik výrobců této zdravotní pomůcky. Existuje takzvaná záchodová stolička, která pomáhá správné poloze na toaletě. Proč je tak užitečná? Podle odborníků se díky jejímu použití otevírá rektální kanál a dochází ke snadnějšímu, lepšímu a rychlejšímu vyprazdňování. Poslouží vám však jakákoliv menší stolička či podnožník, které si jednoduše dáte pod nohy. Vyzkoušejte to a uvidíte výsledky na vlastní oči.

Zdroje:

www.healthline.com, www.studyfinds.org, www.vedazive.cz