Splachovací záchod je z hlediska dobré hygieny a pohodlí skvělý moderní vynález. Převážná část jedinců však sedí během vyprazdňování na záchodě špatně a v každém ohledu to není vhodné pro dobré zdraví. Častým důsledkem jsou pak nepříjemné i nebezpečné choroby. Anatomicky nejpřirozenější polohou je pozice dřepu, která umožní správné uvolnění svalů a otevření konečníku.

Pořiďte si stoličku pod nohy

Přestože jde v zahraničí o velmi používanou zdravotní pomůcku, především v USA, v našich končinách ji vyrábí zatím jen pár výrobců. Ovšem úspěšně a setkávají se s ohlasem spokojených zákazníků. Záchodová stolička vám totiž umožní zaujmout na wc správnou polohu, která přispěje ke snadnějšímu, kvalitnějšímu a rychlejšímu vyprazdňování. Princip spočívá v tom, abyste dostali co nejvíce váhy těla nad stoličku.

Během vykonávání potřeby je totiž nutné, zaujmout správnou polohu. Kyčelní kloub by měl správně svírat úhel 35° s osou těla, čehož při běžném posezu na toaletě nikdy nedosáhnete. Nepřirozená poloha může způsobit zácpu, hemeroidy a v horším případě i rakovinu tlustého střeva. A výhoda? Budete mít na záchodě nejen zajímavý, třeba i designový, doplněk, ale vyhnete se mnohým nesnázím a bude vám komfortněji. A další plus?

Tělo snadněji vyloučí toxiny ze střev

Během nesprávného posedu na toaletě je tělo v nepřirozeném mírném předklonu a střeva jsou špatně průchodná, protože nemají dostatek prostoru. Díky tomu z nich neodcházejí veškeré škodlivé toxiny.

Obzvlášť, jestli nejíte zdravě a konzumujete stravu s nepatrným nebo dokonce nulovým množství tolik potřebné vlákniny a máte často zácpu. Pokud se vyskytují jedovaté látky ve střevech dlouhodobě, dochází k mnoha poruchám a nemocem, bohužel i obávané rakovině tlustého střeva.

Toaleta není křeslo v obýváku

Pokud se řadíte mezi takzvané „vysedávače“ na záchodové míse, kdy se pustíte například do luštění křížovek, čtení knih či šmejdění v mobilu, okamžitě s tím přestaňte. Snadno si tímto způsobem můžete způsobit hemeroidy. V případě, že už se s nimi léčíte, mohli byste si tuto chorobu ještě více zkomplikovat jejich vyhřeznutím.

Dodržujte pravidlo pěti minut, které doporučují odborníci na zdraví. Dlouhým vysedáváním na záchodě se totiž zvyšuje nejen nápor na svaly, ale stolice díky tomu tlačí na stěnu konečníku a tkáň je nezdravě stlačována směrem dolů.

Stolička prospívá i pánevnímu dnu

Ženy, pokud holdujete dlouhodobé a špatné pozici na záchodě, není to dobré pro vaše svaly pánevního dna. Zaděláváte si na jejich ochabnutí, protože jsou nepřirozeným způsobem přetěžovány. A s tím samozřejmě těsně souvisí i riziko inkontinence.

Nepřipravujte se dobrovolně o energii

Nepřirozeně dlouhý pobyt na wc vám dokonce zbytečně bere sílu a energii, což se projeví únavovým syndromem. Když není tělo dostatečně vyprázdněno, není schopno správně přijímat z potravy veškeré potřebné vitamíny a živiny.

Zdroje: www.healthline.com, www.olomoucky.denik.cz, www.idnes.cz