Pampeliška neboli smetánka lékařská je bylinka, která se dá jíst celá jak v syrovém, tak i v sušeném stavu. Oproti jejím květům, ze kterých se může vyrábět pampeliškový med, není chuť ostatních částí nijak sladká, a proto se hodí spíše do jarních salátů, vajíček či na chleba. Jezte pravidelně pampeliškový stonek a pozitivní účinky se brzy projeví.

Podívejte se na video, jaké dva vynikající účinky má pampeliška na naše zdraví:

Zdroj: Youtube

Čerstvě nasbírané stonky

Víte, proč naše babičky jedly čerstvě utržený stonek právě z rozkvetlé pampelišky? V takové podobě má totiž nejvíce zdraví prospěšných látek, antioxidantů i vitaminů. Důležité je také místo, kde pampeliška roste. Rozhodně byste ji neměli sbírat někde u rušné silnice nebo ve městě. Ideální je si pro ni zajít na vlastní zahradu nebo na louku.

Odstraní žlučníkové kameny

Podle vědeckých studií má pampeliška skoro až zázračné účinky na naše zdraví. Máte problémy se žlučníkovými kameny? Pampeliškový stonek je tou pravou přírodní cestou, jak se jich účinně zbavit. Po dobu alespoň dvou týdnů si dávejte každé ráno nakrájený pampeliškový stonek. Účinnost léčby můžete podpořit větším množstvím stonků, přesněji řečeno 3-5 kusy.

Jarní pročištění krve

Pokud se rozhodnete jíst pampeliškové stonky denně, již po několika týdnech vás zbaví nečistot a odpadních látek z vaší krve. Zároveň dokáže pomoct některým jedincům trpící na vyrážky či ekzémy. A proč je právě teď ten nejlepší čas sbírat a jíst pampelišky? Protože nyní na jaře má tato bylinka nejsilnější účinky!

Vhodná pro diabetiky

Syrové stonky smetánky lékařské jsou vhodným pokrmem rovněž pro diabetiky, jelikož účinně snižuje hladinu krevního cukru v krvi. Aby to však mělo ten správný pozitivní efekt, je dobré jíst 5-10 stonků denně. Nemusíte se bát, že by nadměrná konzumace pampelišky měla negativní vliv na vaše zdraví. U této byliny vám předávkování nehrozí. Právě naopak. Po 3 týdnech vám zajistí detoxikaci nejen žlučníku, ale také jater a ledvin.

Zbylé květy pampelišky

Jakmile utrhnete stonek pampelišky, zůstane vám s ním i rozkvetlý květ. Abyste ho zbytečně nevyhazovali, můžete jej skvěle využít, a ještě si pochutnat! Z nasbíraných květů totiž můžete uvařit velmi chutnou pampeliškovou polévku. Květy se dají osmažit také v cizrnovém těstíčku nebo je můžete použít na dekoraci vašich pokrmů, kterým dodá jarní a veselý nádech.

Související články

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, ceskazceska.cz, sazenicka.cz, babskarada.cz, vegmania.cz