Možná tomu nebudete věřit, ale z třešňových stopek lze připravit čaj, který má velice příznivé účinky na naše zdraví. Pomáhá zejména při infekcích močových cest a ledvin, účinný je i pokud trpíte ledvinovými kameny či kamínky v močovém měchýři, působí jako diuretikum, na menstruační bolesti, čistí krev a má také zklidňující účinky.

Léčivá tinktura

Čaj připravíte tak, že lžíci sušených nebo čerstvých třešňových stopek zalijete 250 ml vody, povaříte asi 2 - 3 minuty a přikryté necháte louhovat ještě asi 10 minut. Poté scedíte a popíjíte 3x denně vždy po jídle.

Stejně účinná je i tinktura ze stopek. Nakrájejte je na malé kousky, zalijte alkoholem a nechte 3 týdny louhovat. Následně sceďte a tinkturu užívejte po 1 lžičce denně. Kromě výše uvedených zdravotních benefitů také navíc tinktura z třešňových stopek zlepšuje činnost lymfatického systému.

Pecky také nevyhazujte

Ovšem nezbavujte se ani pecek, i ty se dají skvěle využít, a to zejména díky jejich schopnosti udržovat v sobě teplo. Proto se z nich s oblibou vyrábějí nahřívací polštářky. Uleví namoženým svalům a kloubům, ztuhlé šíji, pomůžou i při bolesti břicha. Stejně jako teplo dokáží pecky udržet i chladno, můžete je používat k chladivým obkladům. Polštářek s třešňovými peckami lze nahřát na topení, v mikrovlnce či troubě, nachladit naopak v mrazáku či lednici.

Léčivý polštářek

Pro výrobu polštářku pecky nejprve namočte, poté je sceďte a pečlivě očistěte od zbytků dužiny. Následně pecky usušte, nechte je volně na utěrce nebo dejte ven na slunce. Poté je dejte do plátěného sáčku, stačí, když ho naplníte tak ze dvou třetin. Zašijte a je hotovo.

Související články

Zdroje: pastu-pohoda.blogspot.com, bylinkyproradost.cz