Zdroje: familydoctor.org, www.zdravestravovani.eu

Se čtyřicítkou přichází další změny ženského těla

Zatímco starší generace ještě nerady ustupují od ustálených způsobů stravování, lidé středního a mladšího věku už zaznamenali v mládí množství rad a informací týkajících se stravy a vhodnosti či nevhodnosti konzumace určitých potravin. Potrava je nejen palivem našeho těla, ale také přímo souvisí se zdravím, zdatností, chorobami a rozhodně i s kily navíc. Nevhodná strava z nás pomalu, ale jistě dělá méně pohyblivé a rychle unavené tlouštíky.

Za vším je strava

Požadavky našich těl se samozřejmě liší, a to nejen podle pohlaví. Všichni víme, že náctiletí zvládnou zbaštit povoz s koňmi i chalupu, často bez jakéhokoli dopadu na jejich štíhlá těla. Odborníci se dokonce přou, zda pubertu nastartovává změna jídelníčku nebo zda je to přesně naopak a tělesné potřeby těla mění chutě a nutnost konzumovat jiné potraviny.

Jak je to po čtyřicítce

Potřeby organismu po čtyřicítce jsou také jiné a specifické. Metabolismus v tomto věku mírně zpomaluje, takže naše návyky je rozhodně vhodné upravit, jinak se většina nevyhne přibírání na váze, navíc hrozí i častější onemocnění kvůli oslabení organismu. U žen jde navíc o specifické problémy, se kterými bojují častěji než muži ve stejném věku. Muži mají navíc více kolagenu v kůži, proto se také může zdát, že fyzicky stárnou pomaleji než ženy. I když to samozřejmě není pravidlo a čtyřicítka není věk, kdy ženy vypadají fyzicky sešle.

Změny ve stravování žen po čtyřicítce

Ženský jídelníček po čtyřicítce by se měl více soustředit na nenasycené mastné kyseliny, snížení konzumace masa a zvýšení produktů z mléka a zdrojů rostlinné bílkoviny.

Důležitá je také redukce cukrů, sycených nápojů i kávy ve prospěch čisté vody. Nechápejte to však tak, že je vhodné zcela vysadit kávu. Mluvíme o redukci a sledování toho, co jíme a pijeme, neboť snížení hladiny estrogenu vede ke zvýšení inzulinu i změnám na štítné žláze. Tato kombinace pak působí na tělo a projevuje se hladem. Tělo, které hůře spaluje tuk, a navíc je hladové, zcela jasně směřuje k přejídání a tloustnutí. Proto je vhodné pozměnit jídelníček a vzdát se některých tuků i cukrů, a naopak přidat na vláknině, která je nejen zdravá, ale také zasytí.

Po čtyřicítce ženám začne ubývat také svalová hmota a tloustnutí v oblasti břicha a viscerální tuk uložený uvnitř torza mezi orgány se stává typickým znakem žen v této fázi života.

Zaměřte se na stravování a životní styl

Chcete-li si udržet nebo dokonce zlepšit své stravovací návyky a životní styl, pak pamatujte na těchto několik bodů.

  • Zajistěte si dostatek spánku a odpočinku. Pohyb a cvičení jsou vždy plus.
  • Dobrý pitný režim je základ. Omezení sladkých a perlivých nápojů i kávy je vždy vhodné.
  • Přidejte do jídelníčku ořechy a potraviny obsahující hodně vlákniny.
  • Častěji zaraďte do jídelníčku listovou zeleninu.
  • Omezte masné pokrmy ve prospěch rostlinných. Také mléčné výrobky, které jsou velmi vhodné.
  • Pozornost věnujte rybám a mořským plodům, které jsou pro vás po všech stránkách vhodnější nežli jiná masa.

Související články