Podle lékařky funkční medicíny v Austinu v Texasu Ann Shippy, MD jsme plísním vystaveni nepřetržitě. Spory dýcháme doma, venku i v práci a jíme plísní zasažené potraviny. Upozorňuje, že "Toxicita plísní obvykle není problémem venkovního prostředí. Problém nastává, když je plíseň přítomna uvnitř a toxiny se hromadí v našem vzduchu a věcech." Stačí tedy netěsnící okno nebo vodovodní instalace a plíseň zasáhne prostor okamžitě. (Zdroj: goop.com, zdraví, leden 2012) "Mykotoxiny cirkulují ve žluči, která každý den opakovaně prochází gastrointestinálním traktem. Kromě toho se houby mohou množit ve střevě a vytlačovat užitečné bakterie, které jsou nezbytné pro udržení zdraví GI. Oba tyto faktory zhoršují zdraví střev a mohou vést k poruchám souvisejícím se střevem, jako je citlivost na potraviny, nadměrný růst kvasinek, aktivace žírných buněk, chronické nadýmání, zácpa, průjem a bolesti břicha," píše dietoložka Lindsay Christensen, MS, CNS. Jak se tedy plísní ve střevech zbavit? (Zdroj: www.ascent2health.com)

Plnohodnotná strava je základ

Nebude to žádná novinka, ale zdravým životním stylem. Zde nemůžeme spoléhat na alternativní a vědecky nepodložené metody jako je odkyselení organismu nebo přísná dieta bez konzumace "bílých jedů". I zde funguje staré pořekadlo "všeho s mírou". Důležité je tedy myslet na celkové složení a kvalitu potravin. Základ stravy by měly tvořit obiloviny, zelenina, luštěniny, semínka, menší množství masa a tepelně upravené ovoce. Omezit by se měl cukr, který mají plísně moc rády, pečivo a polotovary. Tedy ty potraviny, které v západní společnosti sice tvoří základ stravy, ale dodávají spíše "prázdné kalorie".

Samozřejmostí by měla být konzumace vlákniny, která dokáže střevo pročistit. Dobrým zdrojem je zelenina nebo ovesné vločky. Pokud lékař zjistí, že dlouhodobá přítomnost plísní způsobila alergickou reakci na určitý druh potravin, je důležité je ze začátku vysadit, o střevo pečovat a odstranit dysmikobii. "Vhodné je zařazení rýžovo – zeleninových dní. Dále odborníci doporučují detoxikovat od plísní všechny plísněmi zanesené orgány včetně těch, které přímo trpí plísňovým onemocněním. V neposlední řadě využíváme bylin s protiplísňovm účinkem." (Zdroj: https://www.cpzp.cz)

Fytoterapie a esenciální oleje

Protiparazitické, protiplísňové, protikvasinkové a antibakteriální působení má podle serveru doktorka.cz česnek, lapacho nebo třeba oregano. Tyto potraviny konzumujte vnitřně a nejlépe za syrova. "Při chronickém pomnožení kvasinek a plísní v organismu je vždy vhodné vnější prostředky doplnit prostředky pro vnitřní užití." Server doporučuje směs éterických olejů s protikvasinkovým a protiplísňovým účinkem jako třeba tea tree, oregano, skořice, grapefruit nebo hřebíček. Éterické oleje by se nikdy neměly užívat vnitřně a používat by se měly s mírou. (Zdroj: www.zdravi.doktorka.cz, listopad 2007)