Nakazit se střevní chřipkou lze nejčastěji přes neumyté ovoce a zeleninu, nedostatečnou hygienou rukou či zkaženým jídlem. Vše na svědomí mají rotaviry v zimě či bakterie v létě. První projevy nakažení se začínají vyskytovat poměrně brzy, a to již během několika hodin nebo po pár dnech. Jako hlavním signálem je řídká stolice, která se dostaví během jednoho dne třikrát a více.

Jak se střevní chřipka léčí a jaké jsou při ní dietní zásady, můžete zjistit z videa na YouTube, na kanálu Roche Česká republika:

Zdroj: Youtube

Příznaky nákazy

Dalšími příznaky střevní chřipky bývají mimo průjmu také horečka, nechutenství, bolesti hlavy či celková ochablost. Kvůli zvýšeným ztrátám vody v těle je však velmi důležité, abyste měli dostatečný pitný režim, jinak může dojít k dehydrataci organismu. Nenechte se střevní chřipkou přemoct na několik dní a začněte s ní co nejdříve bojovat! Správná léčba si se zánětem žaludku a střev rychle poradí.

Zvýšený přísun tekutin

První zásadou, kterou byste měli dodržovat při střevní chřipce, je zvýšení pitného režimu, a to z běžných 1,5-2,5 litrů na 3-4 litry za den. Mimo vody ovšem můžete pít i léčivé čajové směsi, které jsou přímo určeny na potíže s průjmy. Prvních pár dní onemocnění je dobré také co nejvíce odpočívat, jednak abyste se rychleji vyléčili, a jednak abyste chřipku dále nešířili.

Cola nefunguje vždy

Při potížích s žaludkem se často doporučuje pít colu, která ale nemusí mít vždy ty nejlepší výsledky. Záleží na jedinci, jelikož někomu může vysoký obsah cukrů a bublinek žaludek mnohem více podráždit nežli vyléčit. Cola navíc neobsahuje žádné minerální látky, jenž se průjmem a zvracením vyplavují z těla pryč.

Probiotika v jogurtech

Naopak skvělou potravinou, kterou byste si měli dopřávat alespoň dvakrát denně, je neslazený bílý jogurt. Vyskytuje se v něm totiž spousta probiotik, které pomáhají obnovit střevní mikroflóru. Pokud si do něj nakrájíte ještě zralý banán, obohatíte své tělo jak o draslík, tak i o pektin, přičemž obě dvě látky mají pozitivní účinky na řídkou stolici.

Dietní strava

Během střevní chřipky nemá člověk žádnou chuť k jídlu, ale přesto by měl do žaludku něco lehce stravitelného dostat. Vhodným pokrmem je dušená rýže nebo mrkev, suchary, piškoty a pečivo. Jakmile vám bude o něco líp, přidejte kuřecí nebo králičí maso, šunku a brambory. Jídlo jezte pomalu po menších soustech a těžká či smažená jídla raději vynechte ještě nějakou dobu i po uzdravení.

Související články

Zdroje: denik.cz, benu.cz, drmax.cz