Zdroje: www.ptejteseknihovny.cz, www.novinky.cz

Proč se skrývá zdraví ve střevech?

Poslechněte si, co říká o „mikrobiotě a střevním mozku“ PhDr. Michaela Peterková. Ve videu paní doktorka velmi srozumitelně i vtipně popisuje řadu aspektů z našeho života, které se týkají fungování těla, hubnutí, nálady či toho, nač máme zrovna chuť:

Zdroj: Youtube

Střevní mozek

Novinkou pro mnohé je samotná představa, že mozek a střeva jsou propojeny prostřednictvím nervového systému. Tento se skládá z dvou hlavních větví, sympatického a parasympatického nervového systému, které ovlivňují různé orgány a tkáně v těle, včetně mozku a střev.

Koncept zvaný střevní mozek

Existuje také koncept nazývaný "střevní mozek", což je síť neuronů a dalších buněk v trávicím traktu, která má schopnost samostatně regulovat činnost trávicího systému. Tento střevní mozek komunikuje s mozkem a míchou prostřednictvím autonomního nervového systému, takže existuje určitá spojitost mezi mozkem a střevy.

Možná už jste slyšeli o tom, že střeva jsou významnější, než se vědci doposud domnívali. Jejich zdraví je důležité a souvisí nejen s metabolismem, ale také například s obranyschopností. Mnozí se tak mohli domnívat, že jde o dopad látek, které střeva zpracovávají či absorbují. Nicméně nervová spojení mezi těmito dvěma vnáší do chápání organizmu nový pohled.

Má se za to, že střeva, respektive tento domnělý střevní mozek, komunikuje s naším centrálním nervovým systémem a střeva jsou tak vlasntě schopna i dalších funkcí než jen zpracování potravy, vstřebávání nutričních látek a vyloučení odpadu z těla.

Střevní mozek, také nazývaný enterický nervový systém, je soubor nervových buněk a vláken, které se nacházejí v trávicím systému. Má velký vliv na naše zdraví a pohodu, a to zejména prostřednictvím interakce s mozkom centrálním.

Střevní mozek ovlivňuje i naši náladu

Některé výzkumy ukazují, že střevní mozek může ovlivňovat naši náladu, chování, imunitní systém a dokonce i metabolismus. Tento vliv je důležitý zejména v oblasti stresu a úzkosti, protože stresové situace mohou mít negativní vliv na střevní mikrobiom a následně na náš imunitní systém. Střevní mozek také ovlivňuje vylučování hormonů, které mohou ovlivnit naši chuť k jídlu a metabolismus.

Jak se o střevní mozek starat?

Střevní mozek může být ovlivněn řadou faktorů, jako jsou strava, stres, fyzická aktivita a léky. Všechny tyto faktory mohou mít dopad na střevní mikrobiom, což může ovlivnit zdraví a pohodu. Střevní mozek je důležitou součástí našeho zdraví, je tedy důležité dbát na to, aby byl v dobré kondici, a to zejména prostřednictvím zdravé výživy, snižováním stresu a dostatečnou fyzickou aktivitou.

Související články