Nehezké jizvičky, nazývané též strie nebo pajizévky, bývají postrachem nejen žen, ale i mužů. Nejčastěji se objevují při rychlém nárůstu, nebo naopak úbytku hmotnosti. Většinou bývají spojovány s těhotenstvím, ale mnozí se s nimi potýkají už od puberty, kdy tělo poměrně rychle roste.

Jak a proč vznikají

Strie se na pokožce objevují kvůli rozrušení kolagenových a elastinových vláken během rychle rostoucího objemu a roztažení pokožky. Někdo má k jejich vzniku vrozenou genetickou predispozici a u těchto jedinců se tvoří strie bohužel spontánně. První čerstvé jizvičky mají nejprve červenou až fialovou barvu, která postupně zesvětlá do bílé.

Nejčastěji se objevují na stehnech, v oblasti boků, hýždí, lýtek a také v dolní části břicha. Bohužel starší strie už vám nikdy dokonale nezmizí, ale jejich vzhled se dá zřetelně eliminovat. Zvolit si můžete některou z metod estetické dermatologie, kterou je dobré podpořit i domácí přírodní léčbou. A ze všeho nejlepší je striím předcházet a starat se pravidelně o pokožku vhodnými prostředky a správnou životosprávou.

Zkuste sílu aloe vera

Léčivé vlastnosti této vzácné rostliny strie perfektně zesvětlují a v některých případech nejsou po pravidelném ošetřování téměř vidět. Aloe totiž obsahuje důležité živiny, enzymy a vitamíny, díky kterým zlepšuje kvalitu a pružnost pokožky.

Využijte přírodní gel

Aloe vera obsahuje přírodní rostlinný kolagen, který je účinný hlavně při omlazování kožních buněk. Nejjednodušším a zároveň nejúčinnějším způsobem na strie je nanesení čerstvě vymáčknutého gelu z listu na zasaženou oblast. A jestli chcete mít ještě účinnější prostředek, přidejte do gelu olej z kapslí vitamínu E. Nejlépe dvakrát denně pomocí gelu strie masírujte po dobu několika minut a následně nechte gel ještě alespoň hodinu působit. Čím déle, tím lépe. Poté smyjte a pokožku vysušte.

Vyrobte si domácí peeling

Smíchejte v poměru 1:1 gel z aloe vera s mletou kávou, směsí pár minut masírujte jizvičky a poté nechte opět působit. V tomto případě alespoň 20 minut. Jestli chcete dosáhnout viditelných výsledků co nejrychleji, používejte každý den. Peelingem odstraníte odumřelé kožní buňky z povrchu pokožky a zároveň místo prokrvíte. Podpoříte tím krevní oběh a jizvy budou lépe zásobeny potřebným kyslíkem.

Elixír z aloe s kokosovým olejem

Účinky blahodárné aloe vera můžete ještě posílit panenským kokosovým olejem, který má na pokožku skvělé hydratační účinky. Kromě toho zdokonaluje kožní bariéru a stimuluje fibroblasty, tedy buňky, které produkují kolagen a elastin. Smíchejte 1 polévkovou lžíci čerstvého gelu z aloe vera se stejným množstvím panenského kokosového oleje, potřete strie a masírujte. Nejlepší je kúru provádět večer před spaním.

Zdroje: www.rehabilitace.info, www.styl.instory.cz, www.vitalia.cz