Sprchování studenou vodou má hned několik výhod. Přinese vám to pevnější zdraví, zlepší pokožku i vlasy a pomůže zhubnout. Aby však měla voda ty správné účinky, je potřeba ji mít nastavenou na asi 15 °C. Ze začátku postačí vydržet pod studenou vodou 30 vteřin. Postupem času intervaly prodlužujte až na 2-3 minuty, podle toho, jak jste schopní. A proč to vůbec dělat?

Nahraďte kávu ranní sprchou

Jaké psychické a fyzické účinky má studená sprcha na naše zdraví, když se budete sprchovat každý den, můžete vidět ve videu:

Zdroj: Youtube

Studená ranní sprcha ve vás podle vědeckých studií dokáže vyvolat tolik energie jako jeden až dva hrnky kávy. Nový den tak začnete s vyšší mentální výkonností, vyšší mírou pozornosti, koncentrace a energie. Nebudete se tak cítit ospalí, jelikož studená sprcha vás skvěle probere!

Odvádění škodlivých látek z těla

Dalším benefitem studené vody pro vaše zdraví je zlepšení lymfatického systému neboli oběhové soustavy. Během sprchování se zaktivuje svalová činnost, čímž se začnou odvádět toxiny a odpadní látky z těla ven.

Posílení imunity

Častým sprchováním ve studené vodě otužíte organismus a celkově tak posílíte imunitu. Chlad podporuje produkci bílých krvinek, které jsou zásadní pro správnou funkci imunitního systému. Takto jednoduše si vytvoříte odolnost proti rýmě a nachlazení. Studená sprcha rovněž zvyšuje průtok krve v těle, čímž zlepšuje krevní tlak.

Účinná terapie

Studenou sprchu můžete využívat i jako domácí terapii. Má pozitivní účinky jak po fyzické, tak i psychické stránce. Dokáže ulevit od bolesti svalů, zánětlivosti a podporuje regenerační procesy. Pokud naopak trpíte úzkostmi a depresemi, pak je studená sprcha pomůže zmírnit.

Zdravá kůže i vlasy

Chcete, abyste měli hebkou pokožku a krásně lesklé vlasy? Pak se denně sprchujte studenou vodou a problémy se suchou kůží a matnými vlasy hoďte za hlavu! Chlad totiž snižuje tvorbu malých krevních žilek v kůži, což má za následek, že se póry zpevní a nebudou tolik náchylné k zanícení.

Hubněte ve sprše

Chcete shodit pár přebytečných kilogramů? Podpořte hubnutí také studeným sprchováním. Během toho se aktivuje hnědý tuk, který spaluje více energie, a má za cíl zahřát celé tělo. Tento proces spotřebovává kalorie a urychluje metabolismus.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, kulturistika.com, sanitino.cz