Studené nohy, případně ruce, mohou být přirozenou reakcí těla na nižší teploty v našem okolí. Zúžení tepen a snížené prokrvení tkání našich končetin a z toho vyplývající pocit studených nohou může mít celou řadu dalších příčin. V některých případech i velmi vážných. Abychom se pocitu studených končetin zbavili, je potřeba najít a hlavně vyřešit příčinu, která tento stav vyvolává.

  • Stres nebo úzkost – v tomto případě spolu s odezněním stresu obvykle odezní odezní i příznaky, které způsobil. U některých osob však velký stres nebo pobyt v chladném prostředí způsobuje reflexivní stažení cév. Jedná se o tzv. Raynaudův fenomén (někdy označovaný jako Raynaudova choroba nebo nemoc). Příčina tohoto onemocnění není dosud dostatečně objasněna.
  • Oběhové potíže bývají další častou příčinou studených nohou. Důvodů tohoto stavu může být více. K častým patří příliš dlouhé sezení, kouření tabákových výrobků, vysoký cholesterol. Pokud máte kardiovaskulární onemocnění a objeví se u vás pocity studených rukou či nohou, je vhodné konzultovat tento stav s lékařem.
  • Anémie (chudokrevnost) je další z možných příčin studených nohou. Toto onemocnění souvisí s nedostatkem červených krvinek v krvi. Anémii může vyvolat nejen nedostatek některých důležitých látek (železo, vitamín B12), ale třeba i chronické onemocnění ledvin. V případě anémie pomůže situaci řešit lékař na základě laboratorního vyšetření.
  • Cukrovka (Diabetes mellitus) bývá také často příčinou potíží studených nohou. Dlouhodobě zvýšená hladina glukózy v krvi diabetiků vede k tvorbě sklerotických plátů v cévách a tedy ke zhoršení průtoku krve. Dalším důvodem je tzv. diabetická periferní neuropatie, která vede ke zhoršení citlivosti končetin. Takto postižené osoby hůře vnímají chlad, bolest či teplo.
  • Nervové poruchy jsou další možnou příčinou studených nohou. Ať už jde o poškození nervů traumatem nebo zraněním (např. silné omrzliny) či jako důsledku zdravotního stavu. Dále může být i jedním z příznaků onemocnění jater, ledvin či infekcí. Pokud kromě pocitu chladu v končetinách máte i další neurologické příznaky (např. brnění, mravenčení či pálení) je vhodné kontaktovat lékaře.
  • Snížená funkce štítné žlázy (hypotyreóza) – má také negativní dopad na metabolismus těla a regulaci tělesní teploty.

Jak se nejlépe zahřát?

Řadu věcí můžeme pro udržení nohou v teple udělat my sami. Pocit tepelné pohody pomáhá navodit podlahové vytápění, popř. dobře izolující podlahová krytina (koberec). Nohy můžeme dobře chránit pantoflemi či teplými ponožkami. Někomu pomáhá namáčení nohou 10-15 minut v teplé vodě. Tato metoda však není vhodná pro diabetiky, u kterých dochází ke snížení citlivosti končetin a tak by mohlo dojít k popáleninám.

Komu vadí studené nohy při usínání nebo třeba při sledování televize, může použít některý z ohřívačů nohou. Při sezení se hodí vyhřívací bota, která bývá vyrobena buď jen z hřejivého materiálu (např. vlna merino), nebo je doplněna o možnost vyhřívání zapojením do elektrického proudu. Další možností, kterou můžeme využít i v posteli je topná podložka nebo léty prověřený vynález Eduarda Slavoljuba Penkaly - zahřívací láhev (termoláhev, termofor). Tedy gumová nádoba naplněná horkou vodou, kterou můžeme položit do nohou postele.

Zdroj: www.medicalnewstoday.com, www.idnes.cz