Někdo má možná dojem, že studené nohy trápí mnohem víc štíhlé lidi, protože nemají žádný tuk, který by je mohl hřát. Jenže tuk nehřeje, jako zdroj tepla fungují svaly. Mnohem více trápí pocit chladných nohou ty, kteří pravidelně nesportují a celkově se málo hýbou.

Ve větším procentu se tento nedostatek také objevuje u žen než u mužů. Vypovídá to opět o aktivní svalovině, které mají ženy podstatně méně. V případě, že máte nohy studené dlouhodobě, nic nepodceňujte a dejte na radu svého lékaře, protože by mohlo jít i o signál některých onemocnění.

Nohy jsou lakmusovým papírkem

Je naprosto běžné, že v chladném prostředí nám nejdříve prochladnou všechny okrajové části těla. Ve studeném prostředí se totiž cévy zužují a v první řadě to pociťujeme právě na horních a dolních končetinách. Je to mechanický obranný systém organismu. Ruce a nohy jsou nejdále od životně důležitých orgánů, takže snížení průtoku krve v těchto částech těla pomáhá udržovat cirkulaci krve a teplo v důležitějších částech těla. Ovšem za studené nohy vždy nemůže jen chladné počasí, příčiny mohou být i jiné.

Přetížení, stres i strachy

Bohužel není výjimkou být v dnešní době často „pod tlakem“ času a povinností. V takových situacích je přirozenou obrannou reakcí těla pumpování adrenalinu do krevního řečiště. Dochází pak k zúžení cév na periferiích, protože se snaží ušetřit tělu energii a nastává první obranná reakce. Jestliže je ve vašem případě příčinou studených nohou stres, vylaďujte hlavně psychickou pohodu a klid.

Nedostatečné prokrvení

Jde o jednu z nejčastějších příčin a většinou se týká nekvalitního životního stylu. Patří k tomu samozřejmě nejen sedavé zaměstnání, které zabraňuje cirkulaci krve, ale také kouření, nedostatek zdravého pohybu a špatná strava. Dalším rizikovým faktorem je i vysoký cholesterol, který často vede k postupnému kornatění tepen a k dalším disfunkcím krevního oběhu.

Nedostatek červených krvinek

Řešíte nedostatek červených krvinek? Příčin může být mnoho. Někdy s jedná o absenci železa nebo vitamínu B12, jindy jde o chronické onemocnění ledvin. Pokud se nejedná o vážný problém, anémii vyladí správná strava s dostatečnou dávkou železa a doporučené doplňky stravy.

Cukrovka

Tato choroba je spojena s ohrožením oběhového systému. Vysoké hladiny cukru v krvi často způsobují zúžení tepen a kvůli tomu i zhoršenou dodávku krve do okrajových tkání.

Stop studeným nohám

Pokud vás nekomfortní stav nohou netrápí dlouhodobě, zkuste své nožky zahřát pár způsoby a fígly našich babiček, které fungují.

Oblečení tak akorát

Dejte vždy přednost volnému a pohodlnému oblečení, vaše tělo bude moci nejen lépe dýchat, ale bude mít i prostor pro správnou cirkulaci krve, a to i v končetinách.

Podporujte krevní oběh potravinami

Důležité je podporovat v těle správný metabolismus. V případě studených nohou pomůžou „hřejivé“ potraviny, které dokonale a přirozenou cestou stimulují krevní oběh. Co byste si měli dopřát? Určitě zařaďte do svého jídelníčku chilli papričky, zázvor, skořici nebo rybí olej. Pomohou i některé bylinky, jako například hřebíček, meduňka nebo měsíček lékařský. Popíjejte z nich pravidelně čaj.

Teplé ponožky

Udržujte své nohy permanentně v teple, a to nejen venku, ale i v interiérech. Noste teplé ponožky a doma používejte teplé pantofle či bačkory. V případě, že milujete bosé nohy, zvolte hřejivé koberce nebo vytápěnou podlahu.

Vžeňte do těla život pohybem

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak rozproudit krev v celém těle, tedy i v nohách, je aktivní pohyb. Jestliže máte v práci studené nohy, střídejte sezení alespoň s krátkým pohybem a dopřejte si i časté protažení a kroužení pažemi a dolními končetinami. Možná tím inspirujete i kolegy, a ještě se u toho nasmějete.

Teplá sprcha rozproudí krev nejrychleji

Osprchujte si nohy teplou vodou nebo si dopřejte na 15 minut horkou lázeň. Jde však o krátkodobý efekt, takže si nožky následně určitě oblečte do teplých ponožek. Koupel nohou si dopřejte nejlépe večer před spaním.

Zdroje: www.frekvence1.cz, www.zdravie.pravda.sk, www.zeny.cz