Jaké mohou být příčiny studených rukou

Důvodů prokřehlých končetin může být hned několik. Zpravidla se jedná o nezávažnou poruchu termoregulace a přizpůsobivosti organismu na změny okolní teploty. Vlivem nízké teploty se stáhnou drobné cévy a periferní části těla jsou tak nedokrvené.

Tento stav je příznačný především pro ženy v době menopauzy, ale někdy i v období puberty a gravidity, kdy dochází k hormonálním změnám a výkyvům. Na vině může být i špatná životospráva. Týká se to nejen špatné stravy, ale i nedostatku pohybu, pravidelného požívání alkoholu a kouření. Co vám v každém případě pomůže?

Italské ženy sází na olejové masáže

Nejjednodušším způsobem, jak rozproudit energii v končetinách, je masáž dlaní, popřípadě i chodidel. Jedná se o jednu z nejstarších terapeutických metod, která je léty prověřená. Aktivní tření studených oblastí totiž dokonale stimuluje průtok krve a zároveň zvyšuje přísun kyslíku. K masáži je nejlepší použít olej, a to nejlépe olivový, kokosový nebo sezamový. A pokud chcete zvýšit účinnost, je dobré je promíchat s prohřívacím kořením, jako je skořice nebo kajenský pepř.

Zařaďte do životního stylu otužování a saunu

Pokud si chcete zvýšit funkci kardiovaskulárního systému a celé imunity začněte s otužováním a saunováním. Možná to bude chtít z počátku trochu silné vůle a trpělivosti, ale uvidíte, že se vám tyto aktivity stanou postupně doslova vášní. Jedná se totiž o geniální pomoc celému oběhu. Můžete nejprve začít tím, že si budete pravidelně na pár minut dělat studené koupele rukou a nohou a pak si dopřejete na 15 minut horkou lázeň.

Epsomská sůl a zázvor je doslova zázrak

Připravte si pečující lázeň s několika šálky epsomské soli, která dodá vašemu tělu značnou dávku hořčíku. Setrvejte v ní, dokud voda nezchladne. Studené ruce i nohy skvěle prokrví také koupel se zázvorem.

Dopřejte končetinám pohyb

Prokrvení končetin podpoříte i pravidelným cvičením rukou a nohou, které tyto části těla aktivuje a prokrví. Nejde o nijak složité cviky, postačí kroužení a protahování, které snadno zvládnete kdykoliv během dne, a to i když jste například v práci.

Jezte stravu bohatou na železo a kapsaicin

Studené končetiny jsou často zapříčiněny i anémií, kterou kromě jiného způsobuje nedostatek železa v těle. Zařaďte proto do svého jídelníčku například luštěniny, brokolici, mák, sóju, špenát, tofu, dýňová semínka, olivy nebo hořkou čokoládu. Velmi užitečná na prohřátí končetin je i látka kapsaicin, což je pálivý alkaloid, který je obsažený v chilli papričkách.

Vyhněte se kávě a cigaretám

Pod vlivem nikotinu dochází ke stahování cév, což omezuje jejich správné prokrvení. Podobný účinek má i přemíra kofeinu.

Zdroje: www.cpzp.cz, www.zenysro.cz, www.ctidoma.cz