Xerostomie neboli sucho v ústech nemusí být záležitost pouze při nervozitě. Slinné žlázy neprodukují tolik slin, a proto je mnohdy náročné mluvit, ale i jíst nebo dokonce trávit potraviny, pokud suchem v ústech trpíte častěji. Většinou se sucho v ústech projevuje spolu s problémy dásní a zubním kazem, což bývá doprovázeno rovněž zápachem z úst.

Voda s citronem

Podívejte se na video, jaké pozitivní účinky má voda s citronem:

Zdroj: Youtube

Kyselina citronová je velkým pomocníkem při tvorbě slin. Také dokáže ochránit ústa před bakteriemi a infekcemi, čímž zabraňuje vzniku zápachu z úst. Vymačkejte si proto do skleničky s vodou trochu citronové šťávy a vypijte to. Vyzkoušet můžete rovněž vodu s trochou octa namísto citronu.

Bohatá aloe vera

Jedním úplně z původních prostředků, který se na sucho v ústech používal, je aloe vera. Ta obsahuje cenné antioxidanty, živiny i hydratační látky, které pomáhají tvorbě slin. V ústech dokáže zlepšit působení chuťových pohárků a chrání před napadením perorálními infekcemi.

Začněte žvýkat

Skvělý tip, jak se zbavit sucha v ústech kdekoliv a kdykoliv, je nosit u sebe neustále balíček bonbonů nebo žvýkaček bez cukru. Cucání či žvýkání velmi rychle začne podporovat produkci slin a vy se opět můžete cítit klidní. Na zápach z úst pomůže žvýkání šalvěje nebo rozmarýnu.

Nálev při zánětech

Trpíte záněty v ústech? Naše babičky na to měly jednoduchý recept z bylinek, které zaručeně pomohou. Vyplachujte si ústa nálevem z kořene kuklíku a mochny lesní, natě máty a dobromysli. Účinně se zbavíte jak zánětů, tak zápachu a sucha v ústech.

Heřmánek na poranění

Na drobná poranění, která se vám můžou stát, když se kousnete nebo si spálíte jazyk, pozitivně působí odvar z květů heřmánku nebo lípy. Již po prvním loku se vám uleví, jelikož poraněné místo nebude tolik náchylné na ostré a štiplavé chutě.

Dodržení pitného režimu

Správný pitný režim je důležitý pro organismus v mnoha ohledech. Jedním z nich je také zabránění sucha v ústech. Zvyšte denní příjem vody a sucho v ústech už vás nebude vůbec trápit! Stejně tak je potřeba, abyste dýchali převážně nosem. Jestliže většinu času dýcháte ústy, pak se suchým vzduchem sami obíráte o vlhkost ve vašich ústech.

Zdroje: Kniha 5555 Rad, prostreno.cz, pokladyprirody.cz