Přišel nejkratší měsíc v roce a s ním letošní ročník Suchého února. K téhle akci se připojuje i čím dál víc Čechů, jen loni jich bylo 900 tisíc. Třeba už jen proto, aby si ověřili, jestli pro ně alkohol představuje problém nebo ne. Čekají je minimálně čtyři naplánované týdny abstinence, pokud to vydrží, nebo možná ještě mnohem delší období. Co se během té doby stane s tělem?

Zhubnete. Možná.

Informace, že kila dolů letí jen u třetiny dobrovolných abstinentů nezní napoprvé moc motivačně. Jenže když vynecháte jediný víkendový večírek s alkoholem, nepřijemete tolik kalorií, kolik by představovalo pět tabulek čokolády. A i kdybyste je pak všechny snědli na posezení a neshodili ani deko, rozhodně tělu prospějete. Bez alkoholu ho udríte snáz správně hydratované. Když totiž vypijeme 6 skleniček vína, ztratíme 24 sklenic vody. A bez ní je tělo unavené, správně nepracuje mozek ani jiné orgány a některé tělesné funkce neprobíhají tak, jak by měly. Naopak nez alkoholu se vám uleví od migrén a velmi rychle se pocitově zlepší fyzická kondice.

Noční biograf

Někdo používá alkohol jako uspávač. Po skleničce nebo dvou snadno a rychle upadne do bezesného spánku a má pocit, že je mu lépe. Jenže pod vlivem alkoholu se tělo není schopné ponořit do takzvané REM fáze, během níž se účinně regeneruje. A zatímco běžně takových fází prožije za noc šest nebo sedm, s alkoholem přijde jen jedna nebo dvě.

Když ovšem alkohol vysadíme i na jediný týden, spánek se výrazně vylepší a vy se pak během dne dokážete mnohe lépe soustředit a budete celkově výkonnější. Tvrdí to i skoro 60 % účastníků osvětové kampaně. Počítejte ale s jednou věcí. REM fáze je ta, při níž se nám zdají sny a velká část těch, kteří se rozhodli do Suchého února jít, říká, že tak živé a výpravné sny se jim nikdy nezdály. Možná se tedy připravte na divokou noční jízdu.

Zdravější organismus

Stačí nepít dva týdny a uzdraví se vaše žaludeční sliznice, což znamená méně pálení žáhy a refluxu. Po třech týdnech prokazatelně klesá krevní tlak, zlepší se vám zrak a taky vylepší fungování ledvin. Po čtyřech týdnech se pak zlepší pokožka, protože buňky dokáží udržet větší množství vody a lépe se obnovují.

Největší vliv má ale čtyřtýdenní abstinence na játra. Po této době se úplně obnoví jejich funkce, které mohl alkohol narušovat. Tuk uložený v játrech se sníží až o 15 % a orgán díky tomu dokáže lépe zvládat všechny z více než pěti set procesů, které v těle ovlivňuje. Třeba udržování hormonální rovnováhy, boj s infekcemi nebo regulaci tvorby krevních sraženin.

Méně alkoholu do budoucna

Až 84 % těch, kdo se rozhodnou Suchý únor zkusit a vydrží, nepije ještě dalších několik týdnů. A přes polovinu účastníků si zřeknutí se alkoholu protáhne alespoň na rok. Nezakážou si třeba alkohol už napořád. Jen zjistí, že je jim bez něj lépe. Skoro polovině účastníků se spolu s alkoholem podaří omezit taky kouření, což znamená jen další zdravotní přínosy. Nemluvě o těch finančních. Alkohol není žádná ledná zábava. Možná už proto stojí za to si ho občas cíleně odepřít. I kdyby to mělo být jen na pár týdnů v roce.

Co to je

Suchý únor je zdravotně osvětová kampaň, kterou podporuje mimo jiné Ministerstvo zdravotnictví a vnitra. Jejím cílem je poukázat na rizikové pití alkoholu, tedy takové, které už hraničí se závislostí a jen u nás se mu podle statistik věnuje kolem 1,5 milionu obyvatel. Více informací ke kampani i důvodům, proč se k ní připojit, najdete na webu Suchý únor. Kdo chce, se tu navíc může registrovat, stáhnout si kalendář na odškrtávání suchých dní nebo koupí speciální oSušky podpořit léčbu závislosti s alkoholem.

Související články