Bolesti zad či kloubů mohou být nejen příčinou špatného pohybu, kdy vám pomůže trochu odpočinku a rehabilitace, ale od jistého věku se jedná i o degenerativní změny. Nejčastěji to bývá artróza a revmatické potíže, které jsou provázeny chronickou bolestí. Pro lidský organismus není dobré řešit tyto obtíže jen analgetiky - organismu uleví i přírodní léčba a postupy.

Chcete znát 10 přírodních léků na bolesti kostí a kloubů? Podívejte se na následující video:

Zdroj: Youtube

Zázvor je přírodní zázrak

Dnes poměrně oblíbený kořen zvláštního tvaru a s typicky pálivou chutí má nespočet pozitivních účinků na lidský organismus a zároveň i pestré využití v kuchyni. Jeho původ nebyl přesně objasněn, ale už více než 3000 let se pěstuje v Indii a Číně. Vzhledem k výbavě oddenků, které se v teple nekazí, byl jednou z prvních surovin, které se začaly dovážet do Evropy a Afriky. Zázvor zde rychle natolik zdomácněl, že se stal nepostradatelnou ingrediencí místních receptur.

Léčivá síla zázvoru

Zázvor má mnoho pozitivních účinků na lidský organismus. Jedná se účinný silný antioxidant, který je známý především jako výborná prevence před jakýmkoliv nachlazením. Má však i další příznivé efekty na lidský organismus, o nichž se moc neví.

Jedním z nich je i příznivý účinek na bolavé klouby, protože je dokonalým bojovníkem proti zánětům, otokům a bolesti. Účinné látky v zázvoru mají na lidské tělo podobný účinek jako některé protizánětlivé léky a dokáží spolehlivě ulevit.

Nejvýraznější složkou zázvoru jsou silně aromatické terpeny. Konkrétně se jedná například o zingiberen a bisabolen. Jeho typicky ostrou chuť má na svědomí gingerol, který se podobá rostlinnému alkaloidu kapsaicinu, který je obsažený také v chilli papričkách.

Místo nadužívaných tabletek čaj či obklad

Pokud vás tedy trápí potíže s klouby, není nic lepšího než pravidelně popíjet zázvorový čaj. Stejně tak si ho lze nastrouhat a udělat si z něj na bolavém místě zklidňující obklad. Zázvorový čaj prokazatelně pomáhá lidem, kteří trpí osteoartrózou a revmatoidní artritidou díky vysokému obsahu fenolů.

Zkusit lze i šťávu z okurky a celeru

Kromě zázvoru můžete ulevit svým kloubům i dalšími ingrediencemi. Kyselinu močovou, která se na nepříjemných bolestech podílí, pomůžete z těla vyloučit také pomocí šťávy ze salátové okurky, ideálně v kombinaci s celerem, citronem a zázvorem. Stačí vložit do odšťavňovače 2 plátky celeru, okurku pokrájenou na menší kousky, polovinu oloupaného a pokrájeného citronu a asi 2,5 až 3 cm zázvorového kořene. Šťávu popíjejte asi 3x denně.

S bolestí kloubů si poradí i epsomská sůl

Vlastně se jedná o síran hořečnatý, který se již po staletí používá právě k léčbě bolesti svalů, artritidy a fibromyalgie. Jedná se o sůl kyseliny sírové, její název se odvodil od města Epsom. V něm se totiž nalézá velké naleziště této soli.

Epsomská sůl skvěle přispívá k uvolnění svalů, a tedy i úlevě kloubů. Koupele v její lázni normalizují v těle hladinu hořčíku, kterého má mimochodem skoro 50 % obyvatelstva málo. Tato kúra vám napomůže k odbourání nadbytečného stresu a můžete ji také využít jako peeling. Má totiž blahodárné účinky na pokožku.

Související články

Zdroje: www.living.iprima.cz, www.cba.cz, www.idnes.cz