Zdroje: www.ceskatelevize.cz, www.prozeny.cz

Nezbytná, ale nadbytečná sůl

Je to docela zajímavé, že sůl máme vždy a všude, ale dříve to bylo docela jinak. Máme jí nyní dokonce nadbytek! Konzumujeme tolik soli, že nám škodí.

Zatímco v dávné historii se sůl vyvažovala zlatem a bylo jí málo všude možně ve světě, okolo solných stezek vzkvétal obchod a sůl putovala karavanami až třeba ze Sahary, dnes na naše talíře putuje sůl každý den a v poměrně velkém množství. I když je sůl nezbytná pro životní funkce, i v tomto případě je prospěšnost či nevhodnost vždy jen otázkou množství.

Poslechněte si, co o tomto problému říkají odborníci v pořadu Vím, co jím.

Zdroj: Youtube

Solný roztok do dutin

Sůl však není jen k jídlu. Sůl je také dobrým konzervantem a mírně dezinfikuje. Solné roztoky jsou navíc přirozenější pro citlivé sliznice než čistá voda, proto je možný například průplach dutin.

Právě proplachování dutin solným roztokem je jedním ze skvělých léčebných způsobů. Průplach za pomoci konvičky, velké injekční stříkačky, lahvičky s tryskou nebo jen nasátím slané vody z dlaně, je ideálním způsobem, jak čelit preventivně, ale i akutně nachlazení, rýmě či projevům alergií. Průplachem totiž zbavíte dutiny také inhalovaných alergenů.

Kůži sůl prospívá

Sůl působí pozitivně také na kůži. I když ve škrábancích či rankách štípe a bolí, díky rychlé dezinfekci se tyto rány také rychleji hojí. Rána se zatáhne a díky dezinfekci solí se ani nezanítí.

Sůl je ideálním řešením také při atopických ekzémech či lupénce. Pro jejich léčbu se proto doporučují solné koupele. Koupelové soli můžete pořídit nebo sami obohatit o bylinky či esenciální oleje, které vám navíc koupel zpříjemní.

Léčebné účinky má i pobyt v solných jeskyních, který je přínosný především alergikům, postiženým lupénkou. Nicméně zde je nutné dodat, že se v těchto prostorách mohou také hromadit nevhodné mikroorganismy v případě, že není materiál pravidelně obměňován.

Slané kloktadlo

Solný roztok se používá běžně také jako kloktadlo. Do dvou deci vody stačí přidat 2 lžičky soli a rozmíchat. Kloktání soli nejen čistí hrdlo, ale také pomáhá proti bolesti a zánětu.

Rehydratační roztok se solí

Sůl společně s cukrem může pomoci také při dehydrataci. Do litrové láhve s čistou vodou stačí přidat půl lžičky soli a dvě lžíce cukru. Tento roztok se pak podává při dehydrataci či jako prevence, ale v omezeném množství podle věku. Dospělí mohou vypít až tři litry rehydratačního roztoku během 24 hodin.

Hřejivý obklad se solí

Solné obklady se používají na klouby a záda. Do ponožky nebo sáčku nasypejte ohřátou sůl, nebo nahřejete i se sáčkem. Problém však může být s použitým materiálem, proto si dejte vždy pozor, aby se vám nezačal sáček či ponožka rozpouštět.

Související články