Zdroje: www.ceskatelevize.cz, jakzdrave.cz

Sůl ke kloktání i na obklady

Solí se léčilo ledacos. Nejčastěji se však používala jako kloktadlo. Ve sklenici vody se rozmíchala lžička soli a to je všechno. Kloktání se praktikovalo několikrát denně při nachlazení. Sůl pomohla hled uvolnit, má však také antibakteriální účinky a snižuje i bolestivost hrdla.

Solný roztok je také výjimečně prospěšný na výplach dutin. Do nosu se aplikuje konvičkou, stříkačkou či prostým nasátím z dlaně. Čištění dutin solným roztokem nedráždí nijak sliznice, první pokusy použití mohou být trochu nepříjemné, ale jde jen o cvik. Průplach trvá několik vteřin a napomůže odstranit veškeré překážky dýchání v zanesených dutinách.

Další možností použití soli je solný obklad. Sůl v plátěném pytlíku s bylinkami, nejčastěji majoránkou nebo skořicí, bylo nutné mírně nahřát na kamnech nebo v troubě. Sáček se pak přikládal na bolestivá kolena, ledviny nebo hrudník.

Vepřové sádlo proti kašli

Také sádlo patří ke klasice v domácí léčbě nachlazení a kašle. Mnozí si jistě ještě pamatují, jak jim maminka nebo babička mazaly hrudník a často i záda vepřovým sádlem. A proč by ne! Sádlo skutečně ulevuje při zánětu průdušek a napomáhá ulevit od kašle.

Na zábaly se používalo vždy vepřové sádlo, které lze však také nahradit olivovým olejem. Na kus látky se naneslo sádlo, přiložilo se na hrudník už pod klíční kost a zabalilo se ještě igelitem, dnes lépe vyhovuje potravinářská folie.

Sádlo je zároveň vynikajícím základem mastí a aplikace kůži rozhodně prospívá. Sádlo se proto používá na suchou kůži na chodidlech i rozpraskané paty, ale také je základem bylinných mastí a různých dalších kosmetických výrobků.

Co je psí sádlo neboli opodeldok?

Docela jiným prostředkem je takzvané psí sádlo, které však rozhodně neobsahuje sádlo ze psů. Jeho základem je většinou včelí vosk s příměsí extraktů z bylinek. Mezi ty patří měsíček, řebříček, černý bez, tymián, jitrocel a další bylinky, které léčí nachlazení a záněty.

Související články