Právě teď bychom měli plané rostliny využít co nejvíce – tak křehké a šťavnaté jsou výhonky a lístky jen na jaře. Plané rostliny je nejlepší natrhat nebo nastříhat těsně před využitím v kuchyni. Právě čerstvost je jednou z jejich mnoha výhod, protože skladováním v zelenině prospěšné látky kvapem klesají. Pak z nich můžeme připravit nejen mnoho variant salátů, nebo s nimi listové a zelné saláty obohatit, ale také mnohá dušená i pečená jídla, polévky a omáčky, a dokonce oblíbené koktejly, smoothies. A nemusíte jich konzumovat plné košíky, stačí hrst bylinek denně, aby posílily tělo a zahnaly jarní únavu.

Bylinkový koktejl

Zelené natě, lístky i kvítka ptačince, pampelišky, sedmikrásky, bršlice, jetele, jitrocele, řebříčku, popence i šťovíku můžeme rozmixovat spolu s rozličnou zeleninou ve zdravých a chutných smoothies. I bez žvýkání pak jejich ozdravný potenciál využijeme dokonale, ve vhodně zvoleném poměru dle naší chuti pak mohou nápoje i příjemně okořenit. Neutrálně chutnající rostliny, jako je například ptačinec, lze rozmixovat i v ovocném koktejlu. Když přidáme hrst do sklenice, ztratí se bez chuťové stopy, zato blahodárné účinky nápoje se znásobí.

Variantou pro milovníky nevšedních chutí jsou pouze plané bylinky rozmixované s vodou, ochucené případně citrónem a medem. Jen opatrně s čerstvou kopřivou, která může kvůli obsahu kyseliny mravenčí podráždit žaludek.