Zdroje: zdravi.euro.cz, Babiččiny tipy a triky, Alexandra Osten, ISBN978-80-205-1028-0

Kuří oko si uženete ve špatných botách

Kuří oka čili clavus nejsou ničím jiným než otlačeninami, které vzniknou třením pokožky chodidla či prstů, nártu, paty, ale i jakékoli jiné části obuté nohy. Na tyto nepříjemné otlačeniny, které se objevují na stejném místě až zhrubnou a utvoří na kůži novotvar často se suchým středem, lidé používali od pradávna všechno možné. To můžete i vy.

Nejlepší prevencí je nákup kvalitních bot, nošení bavlněných ponožek, použití správné výstelky boty či střídání obuvi. Nic na plat, někdy prostě boty nedáme z nohou, ani když nás pak trápí ty stejné oděrky, otlaky, puchýře a kuří oka. Navíc naše nohy a tvar prstů jsou velmi různé a některé nožky jsou tvarované tak, že jim žádná běžná bota není dost měkká a prostorná.

Babské rady jak léčit kuří oko

Podívejte se, jakou obyčejnou kytku ze zahrádky používá autor tohoto kratičkého videa. Netřesky máme na zahrádce skoro všichni, a přesto málo kdo ví, že je možné použít je i takhle:

Zdroj: Youtube

Pokud vás trápí kuří oka, můžete se pokusit odstranit hrubou kůži v jeho okolí pomocí máčení v teplé mýdlové vodě. Pokud byste raději použili něco dezinfekčního, přidejte trošku soli a vodu udržujte vlažnou. Vodou změklou pokožku pak můžete zkusit odstranit škrabkou nebo pilníkem určeným na péči o chodidla. Buďte však opatrní, nedřete místo příliš, ať jej ještě víc nepoškodíte. Cílem není odstranění kuřího oka zcela, ale redukce tvrdých, suchých a zbytnělých kousků pokožky.

Na mazání takového místa, kde stále je, nebo bylo, kuří oko, se doporučoval dříve ricinový olej, dnes spíš gel z aloe vera. Léčivá aloe je vynikající alternativou netřesku z videopříspěvku. Také zvlhčuje a hojí, a pokud ji pěstujete, nic vás ani nebude stát.

Cibule, citron nebo sušené švestky

Další babskou radou bylo promazávání místa vepřovým sádlem nebo mazlavým mýdlem.

O něco zajímavější je také jiné doporučení, které si ženy předávaly v minulosti. Spolehlivě prý funguje také přikládání sušených švestek či plátků citronu nebo cibule. Tyto potraviny se přikládají v tenkých plátcích ideálně na noc a obměňují každý den po několik dní. Pak by mělo být možné suché tuhé části odstranit.

Problému by vás však měla umět zbavit i pedikérka či lékař. Kuří oka lze odstranit různými způsoby, které můžete s odborníkem probrat a rozhodnout se.

Související články