Potíže známé dlouho, ale…

Syndrom neklidných nohou (SNN), anglicky Restless legs syndrome (RLS), postihuje nejčastěji dolní končetiny. V některých případech mohou však být zasaženy také ruce nebo trup. Český neurolog Ladislav Haškovec (1866-1944) pro tento syndrom zavedl v roce 1901 termín akatizie (akatizie či akathizie, ze starořeckého καθίζειν – kathízein – "sedět"). Ačkoli příznaky tohoto syndromu byly popsány již v 17. století, jako diagnóza existuje až od roku 1945. Přesto dodnes není úplně přesně známo, co syndrom spouští.

Celosvětově trápí tento syndrom přibližně 10 % lidí, ženy postihuje 2x častěji než muže. V České republice jím podle odhadů trpí přes milion lidí. Velkou roli hraje dědičnost.

První příznaky

První příznaky SNN se mohou projevit již v dětství. S věkem se potíže obvykle zhoršují. Lidé postižení tímto syndromem popisují příznaky jako nepříjemné pocity vnitřního neklidu (brnění, mravenčení, svědění, bolest, pocit těžkých nohou, štípání, lechtání), které vedou k neschopnosti klidně posedět. Na krátkodobé zmírnění příznaků pomáhá kývání lýtky, stříkání nohou studenou vodou, ale také pohyb (ohýbání kolen, procházky atd.).

Co můžeme udělat sami

V případě problémů menší intenzity můžeme pro zlepšení stavu mnohé udělat sami úpravou životosprávy. Ví se, že mezi spouštěče nepříjemných pocitů v nohou patří konzumace alkoholu, nedostatek spánku, někdy i přemíra soli v jídelníčku. Dále může pomoci zvýšit přísun železa, masáže nohou a střídavé sprchování studenou a teplou vodou. Vhodné je vynechat večerní popíjení kofeinových nápojů. Pravidelný pohyb se doporučuje, ale spíše v dopoledních hodinách.

Babské rady

Na zmírnění potíží SNN se doporučují čaje z bylinek působících na nervový systém, relaxaci a spánek. K takovým patří nať meduňky, květ heřmánku, nať routy, nebo kořen kozlíku lékařského. Vhodné je posilovat cévní stěny. K tomu se hodí rutin (vitamin P). Významné množství se ho nachází v pohance. Dále se doporučuje užívání výtažků z rostliny gotu kola.

Banalita nebo důvod navštívit lékaře?

Syndrom neklidných nohou může signalizovat závažnější zdravotní potíže, např. některá neurologická onemocnění či potíže s ledvinami. Proto je vždy vhodné své obtíže konzultovat s odborníkem, který může doporučit komplexní vyšetření. Případě těžších případů se podávají léky upravující hladinu dopaminu. Ty obvykle symptomy zmírní, popř. zcela zlikvidují.