Zdroje: www.dama.cz, www.womanonly.cz, www.plnezdravi.cz
Jsou sýry zdravé?
Záleží na tom, jak se na své zdraví a na zdravý jídelníček díváte. V případě sýrů jsou to především tuky, respektive nasycené mastné kyseliny, co nás zajímá, ale také soli či případné plísně, které jsou také často neodmyslitelně spjaty s konkrétními druhy sýrů.
Vyváženost nutričních hodnot ve výrobcích je pro neznalce oříšek, ale v tomto směru vám může pomoci například označení „Vím, co jím“, což není jen odkaz na televizní pořad o stravování, ale značka udělená konkrétním potravinám. Toto označení má napomoci nákupčím s výběrem zdravých potravin. U takto označených sýrů, ale i dalších jiných potravin se sledují trans mastné kyseliny, nasycené kyseliny a v neposlední řadě i cukr a sůl.
Podívejte se také na test sýrů ve "Výživovém speciálu" trenéra Tomáše Lukáše:
Sýry jezte, ale vybírejte si
Odborník na zdravou výživu Petr Havlíček říká, že sýry jsou vlastně zdravé všechny, záleží jen na množství, které zkonzumujeme. Obecně lze říci, že za nejzdravější platí sýry čerstvé nezrající, tedy mozzarella, cottage či ricotta, ale i další.
Také tvrdé sýry lze doporučit, ale pokud chcete hubnout, pak nejsou vhodné sýry s podílem tuku vyšším než 30 %. To bohužel u tvrdých sýrů znamená gumovitější variantu, místo lahodnější, vláčnější, chutnější, ale i tučnější se 40 či 45 %.
Mezi vhodné sýry patří i sýry termizované, ale pozor nejedná se v žádném případě o tavené sýry.
Tyto sýry si dejte jen občas
Nejnevhodnější jsou právě tučnější tvrdé sýry, dlouho zrající, plísňové a s vysokým obsahem sodíku, tedy nad 900 mg ve 100 g výrobku. I tyto sýry si určitě můžete dopřát, ale jen v omezeném množství. Jde především o sýry hermelínového typu, sýry s modrou plísní, parmezán, čedar, brynzu a další.