Jedním z nejzdravějších mléčných produktů je sýr čerstvý, který vznikne vysrážením živočišného mléka za pomoci syřidla a zraje velmi krátce nebo vůbec. Bývá v něm jen minimální množství soli a naše tělo z něho umí vstřebat velké množství vápníku. Mezi čerstvé sýry patří žervé, v němž najdeme pouze 0,6 g soli na 100 g výrobku. Jde o skvělou náhradu roztíratelných sýrů tavených, které zpravidla obsahují soli více a kvůli přítomnosti tavných solí a zvýšeného množství fosforu z nich vytěžíme méně vápníku.

Žervé namazané na chlebu, posypané pažitkou a ozdobené plátky ředkviček lze považovat za zdravou snídani. Velmi blízko k žervé má lučina, ale i tvaroh, ricotta a cottage. U čerstvých sýrů si musíme hlídat jen obsah tuku, který se projeví na jejich kalorické hodnotě. Pokud jste na dietě, volte raději nízkotučné verze. Zajímavostí je, že se mezi čerstvé sýry počítá i lahodný dezertní mascarpone, jenž je hotovou kalorickou bombou - ve 100 g výrobku se může skrývat až 42 g tuku. Mezi sýry jde o hotový rekord, protože např. 100 g cottage obsahuje tuku jen 5 g. Poměrně tučným sýrem je i výše zmíněné žervé (20 g tuku na 100 g výrobku).

(Zdroj: https://www.stobklub.cz/clanek/kolik-tuku-se-skryva-v-syrech-/)

Minimálním obsahem tuku se mohou pochlubit sýry typu tvarůžky a syrečky, zato jsou však ze všech druhů sýrů nejslanější. V obsahu soli je překoná snad jen slovenský korbáčik (5 g soli na 100 g), nepatrně níže stojí balkánský sýr. Tyto druhy tedy nejsou určeny pro osoby s vysokým tlakem a srdečním onemocněním. Dokonce i zdravý člověk by si je měl dopřávat jen v rozumné míře.

Zlatý střed v obsahu tuku a soli tvoří sýry tvrdé, které vám navíc dodají vyšší dávku bílkovin. Hovoříme zejména o eidamu, goudě, parmezánu nebo čedaru. Obsah tuku se opět může různit a bývá vyznačen na obalu. Nenechte se ale zmást, uvedené číslo nevyjadřuje podíl tuku v celém sýru, ale jen v jeho sušině. Například 50% na eidamu neznamená, že tuk tvoří celou polovinu produktu, ale nejspíš jen čtvrtinu - přesně si to spočítáte podle podílu sušiny.

(Zdroj: https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clanek/zdravotni-vyhody-a-zaludnosti-syru-40059856)

Zbývá nám zmínit sýry plísňové, jako je hermelín, camembert, brie nebo niva, které nejenže patří k tučnějším a slanějším typům, ale navíc se v nich při špatném skladování mohou vytvořit vedle ušlechtilých plísní také plísně škodlivé a zavítat do nich může i nebezpečná listérie. Tyto sýry je proto třeba konzumovat s opatrností a mírou. Děti a těhotné ženy by se jim měly vyhnout docela.