Začněte nejprve snadnými triky, které začnou stimulovat váš trávicí systém. Každé ráno si nalačno dejte skleničku horké vody s citronem. Stimulujete tak pohyby střev, zrychlí se váš metabolismus a tím i spalování tuků. Tento nápoj vám také dodá potřebnou energii a můžete se pak během dne zcela vyhnout kávě či jinému povzbuzujícímu nápoji, který má pouze prázdné kalorie.

Citronová šťáva je navíc vynikajícím zdrojem vitamínu C. Výzkumy naznačují, že nedostatečná konzumace tohoto vitamínu může bránit hubnutí a ztrátě tělesného tuku. Pokud do nápoje přidáte dužinu z citronu, přidáte také pektin – rozpustnou vlákninu, která vám dodá pocit sytosti.

Sledujte, co jíte a pijete

Jedním z klíčů k úspěchu při hubnutí je pravidelné sledování toho, co každý den vypijete a sníte. Ideální je, když si vše budete zapisovat. Sledování vám totiž může pomoci uvědomit si podvědomé mlsání, nezdravé stravovací návyky a přejídání. Odborníci tvrdí, že ti lidé, kteří pravidelně sledují své stravovací návyky, hubnou v průměru více než ti, kteří je nesledují.

Optická iluze

Na jakých talířích jíte? Možná vám tato otázka připadá směšná, ale nenechte se mýlit. Velikost vašeho nádobí totiž může ovlivnit, kolik toho během dne zkonzumujete. Vědci tento jev dokonce pojmenovali, nazývá se Delboeufova iluze. Jde o optickou iluzi vnímání relativní velikosti. Je to jasně vidět na obrázku níže. Červené kruhy znázorňují pokrmy, a i když se to nezdá, jsou oba stejně veliké. Pokud tedy naservírujete nevelkou porci jídla na větší talíř, zdá se nám malá. Použijete-li menší talíř, připadá nám stejná porce mnohem větší. Iluze skvěle zafunguje, a dokonce nebudete mít pocit hladu. Delboeufova iluze působí u talířu každého tvaru, nejen u kulatého. Odborníci navíc tvrdí, že pokud zmenšíte průměr talíře ze 30 na 25 cm, snížíte množství zkonzumovaných kalorií o 22%.

Modrá je dobrá

Nejen menší talíře, ale také jejich barva vám může pomoci jíst méně. Výzkumy ukazují, že pokud je mezi talířem a jídlem vysoký kontrast barev (například těstovinový pokrm s červenou rajčatovou omáčkou podávaný na zeleném talíři), lidé sní menší množství. Vědci zjistili, že pokud se barva talíře shoduje s barvou naservírovaného jídla, sníte o 30 % procent více (množství se zdá malé), než jíte-li z talíře v kontrastní barvě. A která barva talíře pomáhá sníst co nejméně jídla? Je to barva modrá. Ta nejenže uklidňuje, ale nejvíce snižuje chuť k jídlu, protože je skutečně minimálně přirozených jídel stejné či podobné barvy. Každý pokrm tak bude na modrém talíři působit kontrastně.

Zdroje: www.muscleandfitness.com, www.prokondici.cz