V našich končinách začínat každé ráno sklenicí vody není příliš rozšířené, ovšem některé asijské národy na takový start dne nedají dopustit. Důvod je prostý - vypití sklenice vlažné až teplé vody na lačný žaludek má velice pozitivní účinky na naše zdraví.

Pohladí žaludek hned po ránu

Zatímco my spíme, v našem těle se odehrávají složité a důležité procesy. Za celou noc je náš organismus dehydratovaný a ne nadarmo se říká, že voda je zdrojem života. Bez vody nejsme schopni přežít více než tři dny. Nedostatek vody přispívá k suché pokožce, defektům kůže, bolestem hlavy, pocitu sucha v ústech a k mnoha dalším nepříjemnostem. Je tedy žádoucí po celé noci tekutiny doplnit. A není nic lepšího než na lačný žaludek vypít sklenici vlažné vody.

Rozhýbe metabolismus

Sklenice vlažné nebo teplé vody nalačno podle vědců pomůže nastartovat a rozhýbat metabolismus. Pak můžete směle přistoupit k dobré a zdravé snídani. Zároveň podpoříte svou krásu zevnitř. Pokud si dopřejete dostatek vody, vaše tělo zkrásní. Skutečně. Pár sklenic vlažné vody pomůže vypnout pleť, vyhladit vrásky, zbavit tělo toxinů a dodá sílu vlasům i nehtům. Dostatek čisté tekutiny pomůže i se shazováním přebytečných kil.

Cesta k vysněné postavě?

Pokud se vám podaří do své stravovací rutiny zařadit dostatek životodárné tekutiny, dost možná shodíte i přebytečná kila. Nejen, že spálíte více kalorií, protože podpoříte látkovou výměnu, ale pokud vypijete sklenici vody před jídlem, pravděpodobně sníte i mnohem menší porci pokrmu. Dejte si však pozor na zapíjení soust během stolování. Pokud zapijete každé sousto tekutinou, naopak si koledujete o roztažení žaludku.

Ochuťte ji!

Přijde vám obyčejná voda nudná? Nebo vám obyčejná kohoutková voda nechutná? Zkuste ji vylepšit citronem, okurkou nebo špetkou skořice. Kombinovat můžete podle chuti. Citron dodá vodě svěží chuť, navíc je zdrojem vitaminu C, neokyseluje organismus a může pomoci při pálení žáhy. Okurka má zase velmi příznivé složení a zlepšuje stav kloubů, svalů, ale i vlasů a nehtů. Je skvělým zdrojem vitaminů a minerálních látek, působí proti otokům, močopudně a má velmi pozitivní efekt při boji s pomerančovou kůží. Kromě citronu a okurek zkuste ochutit vodu ještě skořicí. Voňavé nasládlé koření působí jako přírodní antibiotikum a navíc dezinfikuje dutinu ústní.

Energie i skvělé zažívání

Možná vás to překvapí, ale nedostatek tekutin se může projevit únavou, bolestí hlavy a vyčerpaností. Pokud tedy svůj den ihned začnete sklenicí vody, máte skvěle nakročeno udržet svůj organismus hydratovaný, což vám zajistí přísun energie na celý den. Navíc dostatek tekutin příznivě ovlivňuje zažívání a vy se tak vyhnete například nepříjemné zácpě.

Související články

Zdroje: www.aazdravi.cz, www.celostnimedicina.cz, www.zdravestravovani.eu, www.idnes.cz, www.bylinkyprovsechny.cz