Jablečný ocet je produktem fermentace nakrájených nebo drcených jablek. Organický nefiltrovaný jablečný ocet obsahuje bílkoviny, enzymy a zdraví prospěšné bakterie. Pyšní se také vysokým obsahem draslíku, aminokyselin a antioxidantů.

Detox s jablečným octem

Léto končí a nás opět čekají studené a sychravé dny. Možná proto uvažujete o podzimní detoxikaci organismu, díky které nastartujete imunitní systém. Avšak pozor, tělo se dokáže detoxikovat samo. Konzumací jablečného octa ho pouze v této činnosti podpoříte. Jak? Nefiltrovaný a kvalitní jablečný ocet dodá pořádnou dávku enzymů, podpoří imunitní systém, pomůže s redukcí hmotnosti i s trávením a přidá zdravé bakterie do střeva.

Teplá voda

Pití teplé vody na lačno doporučuje čínská medicína i ajurvéda. Má pomáhat s trávením, zrychlit metabolismus, a dokonce ulevit bolavým svalům. Sklenice teplé vody také napomáhá průtoku krve, čímž podporuje odstraňování nahromaděných toxinů z těla.

Snížení hladiny cukru v krvi

Zvýšená hladina cukru není žádoucí ani u zdravých osob, ani u pacientů s cukrovkou. Může způsobovat únavu, rozmazané vidění, bolesti hlavy nebo větší pocit žízně a hladu. Dlouhodobě zvýšená hladina cukru v krvi může poškozovat cévy a další tělesné tkáně, od ledvin až po oči. Hodnoty cukru pochopitelně během dne kolísají. Jablečný ocet ale dokáže zvýšit citlivost buněk cílových tkání na inzulin při konzumaci potravin s vysokým obsahem sacharidů až o 34 %, a tím pádem hladinu lépe regulovat.

Související články

Pomáhá při hubnutí

Studie z posledních let potvrdily, že jablečný ocet funguje jako „berlička", která pomáhá udržet motivaci při snaze o redukci tělesné hmotnosti. „Pokud jablečný ocet pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi, mohl by zároveň pomoci zvládat chutě a kontrolu porcí, což může vést k menšímu množství zkonzumovaných kalorií," vysvětluje nutriční terapeutka Amy Goodson. Experimenty také prokázaly, že denní konzumace jablečného octu pomáhají navodit pocit sytosti a spolu s dietou snížit množství břišního tuku.

Protinádorové působení

Studie na izolovaných buňkách ve zkumavkách naznačují, že jablečný ocet může zabíjet rakovinné buňky, a dokonce zmenšit velikost nádorů. Klinické studie na lidech však stále nebyly provedeny.

Na co si dát pozor

Jablečný ocet byste neměli konzumovat, pokud trpíte gastroparézou nebo jinými zažívacími problémy. Ocet také nikdy nepijte v nezředěné formě. Dokáže poleptat zubní sklovinu a trávící trakt. Po jeho vypití si vždy vypláchněte ústa vodou. Jablečný ocet může také interagovat s různými léky nebo doplňky výživy. Pokud užíváte diuretika nebo inzulín, poraďte se se svým lékařem. Objeví-li se u vás nevolnost nebo žaludeční potíže, ocet rozhodně nekonzumujte.

Zdroj: www.bezhladoveni.cz, www.healthline.com, cs.medlicker.com, www.timesofindia.indiatimes.com