vánoční kapr

Těžké chvíle po svátečním hodování aneb jak a čím si chránit zažívání

Pálení žáhy, nevolnost i žlučníková kolika dokážou pokazit i ten nejhezčí svátek v roce. Každý přitom ví, že takové útrapy si často zaviníme sami jídlem či alkoholem. Čím zažívací potíže mírnit?

„Zkažený“ žaludek

Když stláskáme dohromady všechno, co najdeme na bohatém vánočním stole, nejspíš to odneseme pocitem plného žaludku, který netráví, jak má. Někdy se přidá i nevolnost nebo pálení žáhy.

V takovém případě pomůže alespoň jednodenní hladovka, kdy pijeme pouze hořké bylinkové čaje, a pokud to hlady opravdu nemůžeme vydržet, jíme pouze starší pečivo.

Pomoci mohou tzv. antacida, léky, které neutralizují žaludeční šťávy. Jsme–li příznivci přírodních postupů, sáhneme po obyčejném heřmánku. Čaj z něj připravený významně zklidňuje trávicí trakt a má navíc protizánětlivé účinky. 

bohatá sváteční tabulebohatá sváteční tabuleAutor: Archiv ireceptar.cz

Nadýmání

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Velmi dobrou preventivní léčivou rostlinou pro období svátečního hodování je slanobýl chlumní. Má vliv na metabolismus tuků, upravuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi a je také vhodný při redukci váhy. Čaj připravíme ze dvou čajových lžiček drogy na 250 ml vařící vody, kterou necháme 20 minut vyluhovat. Pijeme 2 až 4x denně během jídla.

Někdo se „nafoukne“ po konzumaci jakýchkoliv potravin, které tzv. nadýmají — luštěninách, zelí, ale i česneku či cibuli, někomu zase vadí čerstvá zelenina. To ovšem neznamená, že bychom se těchto zdraví prospěšných potravin měli vzdát. Naopak, častější konzumací problematických potravin na ně náš trávicí systém časem přivykneme. Jen je třeba porce či četnost podávání zvyšovat postupně a problematické potraviny jíst pomalu a řádně je rozkousat.

Pomáhá také přidání některých druhů koření, například saturejky k luštěninám, případně popíjení čaje z fenyklových semínek či kmínu během jídla.

I tak banální problém, jakým je nadýmání, ovšem může znamenat vážný zdravotní problém. Vyhledat lékaře bychom měli vždy, pokud je spojené s úporným průjmem (zvláště po cestě do zahraničí), nebo pokud nám břicho ztvrdne a zároveň začne žloutnout pokožka — signalizuje to závažné jaterní potíže, které nás ohrožují na životě.

Bohatá sváteční strava může způsobit nadýmáníBohatá sváteční strava může způsobit nadýmáníAutor: Archiv ireceptar.cz

Žlučníková kolika

Sklony k potížím se žlučníkem jsou z velké míry dědičné a se stoupajícím věkem se zvyšuje pravděpodobnost, že i nás postihnou žlučníkové kameny nebo záněty žlučníku. Projevit se mohou v období, kdy konzumujeme mnohem více tučných pokrmů než obvykle. Rizikové jsou v tomto směru především smažená jídla, ořechy a sladkosti.

Pokud již potíže se žlučníkem máme, nejspíš se budeme stravovat obezřetně, případně se zásobíme tzv. choleretiky. Při žlučníkové kolice lékaře nevyhledají jen ti největší „drsoňové“, při menších obtížích se žlučníkem nasadíme opět hladovku s hořkým čajem a starším pečivem.

Bylinář Pavel Váňa při bolestech doporučoval:

  • Přikládání horkých obkladů ze směsi jemného drobného sena z léčivých rostlin, rašeliny nebo lněného semínka na oblast jater a žlučníku.
  • Vhodné jsou horké sedací koupele a po odeznění záchvatu stupňovaná koupel (přilévání horké vody) a následné zábaly.
  • Důležité je zařazení čisticí diety: 2 až 3 dny půst při čaji nebo ovocných šťávách, v dalších dnech popíjíme čaj z heřmánku a máty peprné, dochucený citronovou šťávou a šťávou z jablek, černého rybízu nebo mrkve. Po třech dnech zařadíme ovesné vločky a po dalších třech dnech i další přípravky z léčivých rostlin, jako jsou andělika, zemědým lékařský, řešetlák počistivý, třezalka, heřmánek, list seny, vlaštovičník, máta či reveň.

Mátový čaj uklidní podrážděný žaludekMátový čaj uklidní podrážděný žaludekAutor: Archiv ireceptar.cz

Máta peprná pomáhá při léčbě potíží se žlučníkem a navíc zklidňuje podrážděný žaludek, proto čaj z ní připravený popíjíme po bohatém jídle.

Do čaje můžeme přidat trochu kardamomu, který je zdrojem další účinné látky působící proti vzniku žlučových kamenů.

Prokazatelné účinky má také koření kurkuma. Obsahuje totiž látku zvanou kurkumin, který zvyšuje rozpustnost žluči, což pomáhá zabraňovat tvorbě žlučových kamenů a odstraňovat kameny, které se už případně vytvořily.

Zdravé pití alkoholu

Přehnané popíjení alkoholu se podepisuje především na našich játrech, jejichž správná činnost je předpokladem celkového zdraví. Pokud už si nedokážeme alkohol odřeknout, měli bychom játra trochu „povzbudit“.

Vhodným prostředkem je například tinktura ze semen ostropestřce mariánského — pomáhá při zánětech jater a žlučníku, při tvrdnutí jater, ale také při menších žaludečních a střevních potížích. Tuto bylinu můžeme používat i preventivně: jednu čajovou lžičku podrcených semen vaříme 3 minuty ve 300 ml vody, poté necháme semena 20 minut vyluhovat a přecezený obsah vypijeme před plánovanou oslavou.

ostropestřec mariánskýostropestřec mariánskýAutor: Archiv ireceptar.cz

Méně známou, ale rovněž účinnou bylinou je artyčok zahradní. Lžičku sušených listů spaříme 1/4 l vroucí vody a necháme je 20 minut vyluhovat. Čaj popíjíme 2x denně.

Stejným způsobem připravíme čaj ze smilu písečného, který působí blahodárně na slinivku, játra, žlučník i ledviny (čaj je velice hořký).

Potíže se slinivkou

K nejnebezpečnějším následkům svátečních radovánek patří potíže se slinivkou, jež se podílí na správném trávení. Když ji ovšem zahltíme přemírou tučných jídel a alkoholu, přestane „stíhat“. Výsledkem je krutá bolest, někdy doprovázená potížemi s dýcháním a zvracením. Akutní zánět slinivky — pankreatitida — je život ohrožující stav, který vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.

Akční letáky