Tibetské mléko, známé také jako „zlaté mléko", je nápoj s dlouhou historií, jehož základem je horké mléko ochucené směsí koření. Používají se suroviny jako kurkuma, skořice, zázvor a špetka pepře. Každá z těchto přísad má své jedinečné účinky.

Kurkuma obsahuje silný antioxidant kurkumin, který pomáhá při zánětech. Zázvor přirozeně zahřívá organismus a pepř podporuje lepší vstřebávání účinných látek. Skořice zase zklidňuje dýchací cesty a uvolňuje hlen.

Podívejte se na video z YT tvorby kanálu Keto Recipes – Zlaté mléko z kurkumy

Zdroj: Youtube

Chuť tohoto nápoje vás příjemně překvapí. Přestože je kořeněný, díky jemnému sladidlu jako je med nebo javorový sirup působí vyváženě a lahodně. Hned po prvním doušku ucítíte, jak se vaše tělo zahřívá. Pokud budete tibetské mléko pít pravidelně, všimnete si, že nachlazení a únava se vám vyhýbají.

Jak připravit zlaté mléko

Příprava tibetského mléka je jednoduchá. Potřebujete hrnek mléka, které ohřejete na mírném plameni. Přidejte půl lžičky kurkumy, špetku pepře, trochu skořice a nastrouhaný čerstvý zázvor. Pokud preferujete rostlinné alternativy, můžete použít mandlové nebo ovesné mléko. Vše důkladně promíchejte a zahřívejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Na závěr můžete přidat med nebo kokosový olej pro jemnější chuť.

Zdravotní výhody

Tibetské mléko nabízí řadu zdravotních výhod. Posiluje imunitu, podporuje trávení a díky svým protizánětlivým vlastnostem pomáhá tělu zvládat zátěž během náročnějších období. Tento nápoj má také uklidňující účinky, takže je ideální před spaním. Teplé mléko s kurkumou a skořicí zklidňuje tělo i mysl a přispívá ke kvalitnímu odpočinku.

Související články

Pokud cítíte, že na vás „něco leze,“ tibetské mléko dokáže zmírnit první příznaky nachlazení. Jeho zahřívací vlastnosti vám pomohou překonat pocit chladu, zázvor podpoří prokrvení a skořice uvolní dýchací cesty. Tento nápoj je vhodný nejen při prevenci, ale i jako podpora během rekonvalescence. Přidejte ho do svého každodenního režimu a dejte nachlazení stopku jednou provždy.

Zdroj: dailywrap.uk, foodandwine.com