Využijete ji v období, kdy venkovní teploty kolísají, takže hrozí nachlazení, během virózy, prostě kdykoli budete mít oslabenou imunitu a překvapí vás chřipka či jiné onemocnění. Na jaře ji můžete využít během očisty, upraví vám také krevní tlak a pomůže při problémech s trávením. Určitě si ji vyrobte, pokud vás trápí akné či dýchací potíže.

Příprava je jednoduchá

Co budete potřebovat? Příprava je velice snadná, stačí čerstvé listy medvědího česneku, minimálně 40% alkohol, lahev s víčkem a menší tmavé lahvičky s uzávěrem. Čím mladší listy se vám podaří sehnat, tím lépe. Listy dobře omyjte, nechte okapat a oschnout, a poté je nakrájejte nadrobno. Lahev naplňte až po okraj a pak nalijte alkohol tak, aby všechny listy byly zcela ponořené. Nechte minimálně 3 týdny na suchém a tmavém místě, občas láhev protřepejte. Následně tekutinu sceďte přes plátýnko do tmavých uzavíratelných lahviček.

První pomoc i prevence

Tinktura vám poslouží jako první pomoc i jako prevence během chřipkových epidemií, funguje jako přírodní antibiotikum, určitě je dobré ji mít stále po ruce. Jak ji používat? Každé ráno nakapejte na lžičku 10 až 15 kapek, a to jako prevenci a pro posílení imunity. Plánujete jarní očistu? V tom případě užívejte po dobu 6 týdnů tak, že 15 kapek tinktury rozmícháte ve 100 ml vody. Užívejte ráno před prvním jídlem.

Související články

Zdroje: www.herbalista.cz, bylinkyprovsechny.cz, Zentrich - Janča: Herbář