Příjemná masáž

Při nafouklém břichu je to učiněné dobrodiní, jelikož ho uvolní a zároveň povzbudí činnost střev, a tím i trávení. Stačí si namočit špičky prstů do rostlinného oleje a začít prsty dělat kroužky ve směru hodinových ručiček kolem pupíku a postupně kruhy zvětšovat. Opakujeme několikrát.

Nápoj z jablečného octa

Ocet má schopnost ničit ve střevech nesprávné bakterie, zároveň podněcuje žaludek k většímu vylučování šťáv, což je opět důležité pro trávení. Zalijeme 2 lžičky přírodního jablečného octa vlažnou vodou a podle chuti osladíme medem. Pijeme podle chuti.

Trocha pohybu

S trochou přirozeného pohybu se dá povzbudit střevo k lepší práci. Jak na to? Rovně se postavíme a zhluboka nadechneme. S výdechem se pomalu předkloníme, trup i hlavu necháme volně klesnout k zemi. Opakujeme sedmkrát.

Myslet dopředu

Pokud víme, že máme k bolestivému nadýmání sklony, vyhneme se potravinám, které ho způsobují ve vysoké míře. Jsou to: alkohol, sycené nápoje, tučné mléčné výrobky, kynuté pečivo, luštěniny či zelí.

Bez stresu se tráví líp

Když jsme v klidu, má tělo dost energie soustředit se na trávení. Při stresu se ovšem jeho síly soustředí jinam a trávení zůstává na vedlejší koleji. Trocha stresu k životu patří, ale aby ho nebylo příliš, můžeme se zklidňovat jógou, meditací nebo třeba jen procházkou.

Probiotika

Jsou to mikroorganismy přijímané z jídla, které se starají o to, aby náš mikrobiom (dříve nazývaný střevní flóra) byl v rovnováze. Najdeme je v kefíru, přírodním jogurtu, kysaném zelí nebo kvašené zelenině.

Zelený jíl

Pro lepší zažívání se doporučuje pít roztok jílu a vody nebo užívat jíl v tabletách. Na minerály bohatý jíl by měl absorbovat nadbytek žaludečních šťáv či toxiny. Jeho užívání je však vždy dobré konzultovat s lékárníkem, aby nekolidoval s léky.

Bylinkové thé

Různé bylinky a koření jsou známé pro své účinky zmírňující vznik plynů. Jsou to fenykl, saturejka, anýz nebo i heřmánek. Jejich směs můžeme podrtit a lžičku zalít horkou vodou. Po deseti minutách můžeme thé popíjet.

Hořké látky

Kdo má rád bylinné aperitivy, dobře to zná – hořké látky vybudí trávicí systém k lepšímu zažívání. Nemusíme ovšem hned sahat po alkoholu, hořčin je dost i v čekance nebo artyčoku. Protože se ale taková zelenina hůř shání, můžeme po ní sáhnout i v tabletách.

Zázvor

Čerstvý podporuje pohyb střev, a tedy i trávení. Můžeme ho žvýkat jen tak nebo ho nakrájet i se slupkou na plátky, zalít horkou vodou a po chvíli začít pít.

Zdroj: Časopis Receptář