Zdroj: budejovice.rozhlas.cz, drtaraburke.com/#services, www.ceskatelevize.cz, lékařka Dr. Tara Burke

Máte jasný cíl, pravidelně cvičíte, jste v kalorickém deficitu, jíte pestrou stravu, pečujete o svůj mikrobiom, ale ručička váhy se nechce pohnout? Možná máte poruchu regulace hormonů. Jak to zjistit?

Signály, které ukazují, že máte potíže s hormony

Hormonální nerovnováhu signalizuje podrážděnost, psychická nepohoda a nervozita. Můžete prožívat melancholické stavy nebo deprese. Také můžete mít problém s vyprazdňováním. Buď se u vás objeví zácpa nebo naopak průjem. Obvyklé je také časté močení. Rozházené hormony také způsobují problém v partnerském intimním životě a nadměrný růst chloupků, které se mohou objevit i na neobvyklých místech jako je břicho nebo obličej. Častá je také nevysvětlitelná únava, bolesti hlavy a zhoršená pleť.

Hormony, hubnutí a tloustnutí

Ženské hormony neřídí pouze menstruační cyklus, ale ovlivňují také vzhled pokožky, svaly, kosti a mozkovou nebo srdeční činnost. Mezi hormony, které určují jak naše postava bude vypadat, patří adrenalin, inzulín, ghrelin a leptin. Jak?

Adrenalin

Adrenalin produkují nadledvinky. Vylučuje se v době, kdy náš mozek vyhodnotí, že se nacházíme ve stresové situaci ať po psychické nebo fyzické stránce. V této situaci také potlačuje chuť k jídlu, omezuje funkce zažívací soustavy a naopak povzbuzuje k činnosti svaly, srdce, plíce a mozek.

Inzulín

Správná regulace a vylučování inzulínu je předpokladem zdravého trávení, metabolismu a zásobování organismu energií. Uvolňuje ho slinivka břišní a zajišťuje využití glukózy jako energie nebo přeměnu sacharidů v tuky. Pokud hladina inzulínu kolísá nebo je příliš vysoká, je s hubnutím problém.

Ghrelin

Tento hormon může za pocit hladu. Vylučuje se v zažívací soustavě ihned, jakmile je prázdná. Mozek pak dává impuls, že je potřeba doplnit energii.

Leptin

Leptin s gherinem spolupracuje. Pokud hladina gherinu klesá, stoupá hladina leptinu s impulzem pro mozek, že už hlad nemáte a jste sytí. Leptin se tvoří v buňkách tukové tkáně. Čím více tuku máte v těle, tím více leptinu je potřeba k pocitům sytosti. A to při hubnutí nechceme.

Estrogen

Důležitým hormonem je také známý estrogen. Ten má přímý vliv na rychlost metabolismu a spalování tuků. Kontroluje také hladinu cholesterolu v krvi a podporuje zdraví kostí. Jak stárneme, jeho produkce klesá.

Bylinky, které pomohou srovnat hormonální nerovnováhu

Hormonální nerovnováha je pochopitelně nežádoucí. Existují však byliny, které mohou pomoci. „Bylinky šetrným způsobem léčí mnoho příznaků, jako jsou návaly horka, bolestivá menstruace, stres, hormonální akné, plodnost, spánek a další," říká lékařka Dr. Tara Burke

1. Majoránka zahradní (Origanum majorana)

Bylinka známá především z kuchyně je silným antidepresivem s analgetickým účinkem. Pomáhá vyvolat menstruaci a tiší hormonální výkyvy. Je vhodná pro ženy trpící syndromem polycystických vaječníků.

2. Ženšen pravý – ashwagandha (Panax ginseng)

Ženšen patří mezi adaptogeny, které pomáhají organismu zvládnout stres. Vyrovnává také hladiny kortizolu a pomáhá vyvolat menstruaci.

3. Maca peruánská (Lepidium meyenii)

Prastará léčivá rostlina posiluje organizmus, zvyšuje odolnost proti chladu či náhlým změnám počasí. Dokáže také srovnat činnost nadledvinek, štítné žlázy a slinivky, podporuje tvorbu hormonů a libido.

4. Andělika čínská (Angelica sinensis)

Podle lidového léčitelství přispívá tato bylinka k rovnováze ženských hormonů, má vliv na velikost poprsí a podporuje činnost žláz s vnitřní sekrecí. V Asii je známá již od 6 st.př.n.l.

5. Wild jam, divoký jam, smldinec chlupatý (Dioscorea villosa)

Divoký jam podporuje progesteron v těle, tlumí estrogenovou dominanci, a tím nárůst nežádoucích chloupků. Obsahuje rostlinné steroidy, které podporují tvorbu hormonů a činnost štítné žlázy. Navíc působí jako přírodní antidepresivum a ochraňuje před vznikem cyst a rakoviny prsu.