Pevné stvoly topolovky růžové (Alcea rosea) nesou vysoká, štíhlá květenství s množstvím velikých květů pastelových barev. Tenké okvětní plátky jsou jako z hedvábného papíru. Kvetou postupně od července až do října. Topolovka je příbuzná slézu a její květy stejně jako sléz obsahují mnoho slizových látek, které hojí zanícené sliznice dýchacích i trávicích cest.
Rostlina byla vyšlechtěna do nespočtu zahradních kultivarů. Květy mohou být bílé, něžně růžové, lila, žluté, červené i temně fialové. Vyšlechtěny jsou i plnokvěté kultivary.
Pěstování
- Aby bujně rostla a hojně kvetla, potřebuje topolovka hodně slunce. Má ráda teplo a závětří.
- Půda jí vyhovuje propustná, ale výživná. V době růstu a květu jí prospěje přihnojení organickým hnojivem - její mohutná lodyha narůstá rychle a spotřebuje mnoho živin.
- Aby nám topolovka na zahradě kvetla, musíme ji vysít či vysadit již v předchozím roce – vysít na jaře, v dubnu pro předpěstování sazeniček nebo v květnu či červnu přímo ven. Pokud ji předpěstováváme, na konečné stanoviště ji vysazujeme na sklonku léta či na podzim.
- I když je rostlina štíhlá, v dolní partii zaberou velké listy dost místa – sázíme nebo jednotíme je proto na vzdálenost půl metru. V prvním roce se objeví přízemní růžice listů, v druhém vyraší vznosný, květy obsypaný stvol.
- Na dobrém stanovišti může rostlina občas vytrvat i v dalších letech a množit se samovýsevem.
Nejlépe topolovka vynikne ve skupince nebo v řadě, která může lemovat slunnou zeď, nebo tvořit pozadí letničkového záhonu. Ovšem i s tradičními druhy a kultivary růží se krásně snoubí a doplňuje je, když odkvétají. Do třetice všeho krásného k nim můžeme přidat i levanduli. Silný vítr vysoký stvol topolovky ohrožuje a může ho i zlomit. Pokud pro ni nenajdeme závětří, poskytneme jí alespoň oporu, nebo ji vysadíme podél plotu.
Léčení
Nejúčinnější je macerát připravený z květů – tedy výluh za studena, který před popíjením jen mírně ohřejeme. Můžeme jím také ošetřit ekzematickou, suchou, spálenou nebo podrážděnou kůži. Květy ozdobí a zpestří letní saláty a dezerty.