Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, medicka.cz

S třesem rukou pomohou i bylinky

Třes rukou si rozhodně nejčastěji spojujeme se stářím, velkou únavou a také poškozením nervů či stresem. Třes však může mít i mnohé jiné důvody. Některé odstraníte snadno, jiné hůř, a pokud na třes rukou trpíte, pak vás budou určitě také zajímat bylinné čaje, které se při tremoru osvědčily.
Třes rukou je symptomem mnoha nemocí a poruch, které by vás možná vůbec nenapadly. Patří mezi ně například onemocnějí jater, zvýšená funkce štítné žlázy nebo Parkinsonova choroba. Někdy však není třeba pomýšlet na těžká onemocnění. Původ třesu rukou může být i v užívání léků či v nedostatku hořčíku, vitamínu B, anebo takové maličkosti, jako je přemíra kofeinu. Kolik káv jste dnes vypili? Nechcete vyzkoušet raději bylinné čaje?

Než začnete užívat bylinky, zjistěte příčinu

Pokud neznáte příčinu třesu rukou, rozhodně byste měli problém konzultovat s lékařem. Třes není jen problémem rukou, ale může zasáhnout i další části těla. Pokud na třes trpíte, určitě zvažte změnu životního stylu, a především se snažte o zmírnění stresu a dostatek odpočinku. Vyvarujte se také příliš těsnému oblečení či zvedání těžkých břemen. Třes se samozřejmě může i zhoršovat, a to se neblaze projeví na kvalitě života. Tato doporučení jsou obecného charakteru, lékař vám poradí, jak konkrétně čelit problému.

Bylinné čaje proti třesu rukou

  • Naštěstí i příroda má proti třesu své trumfy. Pokud je tremor způsoben vypjatými stresovými situacemi, laicky řečeno nervy, pak zvažte mírně sedativní čaje. Ty nemají za účel uložit vás ke spánku, ale zklidnit a uvolnit. Velmi chutný a voňavý je čaj z meduňky, ale také kozlík čili valerián má dobré výsledky.
  • Proti stresu a stařeckému třesu se doporučuje směs bylin, kterou si můžete sami jednoduše nasušit a namíchat. Bylinky, jako jsou třezalka, levandule a tymián, určitě dobře poznáte a ve směsi je každé z nich stejný díl.
  • Z našich bylin je také velmi populární prvosenka jarní, kterou můžete užívat ve formě čaje.
  • V lékárně nebo na internetu můžete koupit také mučenku nebo šišák bajkalský, které u nás běžně nerostou.