Jejich vzácnost využijte, co nejvíce můžete, a vůbec nevadí, když se jimi budete doslova cpát každý den, než definitivně odrostou. Podle četných vědeckých studií, například zde www.ncbi.nlm.nih.gov, dokáží třešně zabránit rakovinnému bujení v tlustém střevě. Obsahují totiž velké množství antioxidačních látek, které úspěšně zabraňují nejrůznějším zánětům, včetně těch, které se tvoří v trávicím ústrojí. Fytonutrienty jsou dalšími látkami, které třešně obsahují a které úspěšně bojují proti rakovině. Třešně tak patří k potravinám, které byste měli zařazovat do svého jídelníčku třeba v případě, že se u vás v rodině vyskytla rakovina tlustého střeva, tím pádem si možná nesete genetickou zátěž a je u vás zvýšené riziko výskytu této zákeřné choroby.

Nabité antioxidanty

Kromě toho třešně díky antioxidantům zpomalují stárnutí buněk, chrání mozkové buňky před oxidačním stresem, regulují srdeční rytmus, udržují zdravou pokožku, pomohou vám zhojit rány po operaci. Kromě zánětů trávicího ústrojí dokáží předcházet nebo snižovat i záněty kloubů.

Elixír zdraví

Třešně jsou považovány za elixír zdraví, pomohou vám při hubnutí, po fyzickém výkonu, například po cvičení vám dodají energii a zbaví vás únavy. I když je nejlepší jíst třešně čerstvé, nejlépe právě utržené ze stromu, stejné účinky budou mít i sušené nebo mražené.

Čaj z třešňových stopek

A účinné nejsou jen plody, trápí-li vás infekce močových cest, chronický kašel či nemoci ledvin, připravte si čaj z třešňových stopek. Dvě lžičky sušených třešňových stopek zalijte 250 ml studené vody, přiveďte k varu, poté odstavte a nechte 10 minut louhovat. Následně sceďte, oslaďte medem a pijte dva hrnky denně.

Související články


Zdroje: ovoce-a-zelenina.zdrave.cz, www.mojezdravi.cz