Zdroje: www.mojemedicina.cz, , zdravovek.eu, najmama.aktuality.sk, en.wikipedia.org, examine.com, lékárník Jan Mrož

Krátkodobá přírodní „léčba“

Moderní medicína má na účinnost třezalky dva protichůdné tábory. Stoupenci přírodní medicíny, a zároveň odpůrci striktní léčby onemocnění léčivy a jinými chemickými prostředky, se shodují na tom, že jakýkoliv pacient trpící onemocněními duševního typu by se měl nejprve vyhnout antidepresivům a zkusit přírodní léčbu. Třezalka se však doporučuje spíš jako momentální a krátkodobé řešení, jako jsou jarní únavy, zimní deprese. Pro dlouhodobé užívání ale není vhodná. Pokud však potřebujete vyřešit problém krátkodobě, výsledky ve formě mírného zlepšení duševního stavu se dostaví většinou po 3 týdnech pravidelného požívání čaje.

Opatrně – kdy třezalku neužívat

Je však potřeba si připomenout, že třezalka není jen a vždy pro náš organismus dobrá. Existují výjimky a případy, kdy byste se jí měli vyvarovat. Třezalka je například naprosto nevhodná pro těhotné ženy, ale také v případech, když máte problém s otěhotněním, nebo užíváte některé léky. Je vždy lepší se, hlavně při pravidelném užívání, poradit s lékařem. Rozhodně třezalkový čaj nepijte, pokud užíváte antidepresiva, jelikož na ně rostlina nepříjemně reaguje. Můžete pociťovat větší malátnost, ospalost či nezájem.

„Kombinace užívání třezalky a vystavování se intenzivnímu slunečnímu záření může způsobit kožní problémy,“ tvrdí překvapivě lékárník Jan Mrož. „Zato její užívání ve stresovém období a v době, kdy pociťujete vnitřní neklid a napětí, je skvělé.“

Třezalky se naopak chopte tehdy, když máte vy nebo vaše dítě problém s kvalitním a zdravým spánkem. Třezalkový čaj totiž pomáhá zklidnit naši mysl, může problémy se spaním zredukovat a časem i úplně srovnat. Ale musíte si dát pozor na to, kolik třezalky a jak často: Větší množství třezalkového čaje u dětí ani u dospělých není doporučeno a může přivodit vedlejší účinky.

Jak čaj připravit?

Pokud si čaj nekupujete hotový, je možné jej udělat z nasušené třezalky, tak ostatně bude vypadat i většina čajů koupených. Třezalku zalijete horkou vodou, většinou stačí 3 dcl nápoje. Měli byste nechat 10 minut louhovat. Chuťově je lahodný, není hořký, a dokonce ho není potřeba ani doslazovat. Samotný čaj je nepřípustné ohřívat, pokud tedy vystydne, buď jej vypijte, nebo vylejte.

Důležité je dávkování, které si musíte většinou sami na sobě vypozorovat. Čaj z jedné dávky se doporučuje vypít ještě teplý, ale neměli byste si na něj příliš zvyknout. Hlavním důvodem jsou jeho silné sedativní účinky.

S čím třezalkový čaj pomůže

Jedno je ale jasné – přírodní medicína je pro mnohé z nás lepší alternativou než léky. Třezalkový čaj, ať už sypaný nebo pytlíkový, je levný a seženete ho nejen v lékárnách, ale dnes už i v potravinách a obchodech se zdravou výživou.

Příznivé účinky třezalkového čaje:

  • zajišťuje kvalitní a zdravý spánek
  • snižuje stres a napětí
  • podporuje trávení – dobré účinky na játra nebo žlučník
  • zmírňuje depresi a stav úzkosti
  • urychluje hojení ran a jizev
  • bojuje proti zánětu a podráždění pokožky