Třezalka tečkovaná neboli Hypericum perforatum se už po dlouhá staletí používá proti nespavosti a mnoha projevům nervozity a smutku. Staří Řekové a Římané dokonce věřili, že třezalka zahání zlé duchy a je obdařena magickou silou. Kromě léčení se tato rostlina často užívala během rituálních obřadů, aby všechny chránila před uhranutím, démony a blesky. Podle tradice je nejvhodnějším časem sběru svatojánská noc, což má i své vědecké vysvětlení. V tomto mýty opředeném čase je totiž třezalka těsně před rozkvětem a obsahuje nejvíce účinných látek. Protože vykvétá právě v období kolem sv. Jana, často se jí říká „kvítí svatého Jana".

Třezalka vás nakopne a dodá energii

Tato květinka se žlutými květy obsahuje vzácný hypericin, který dokáže skvěle povzbudit náladu. Třezalka totiž obsahuje tak velké množství účinných látek, že vás bude chránit i před psychickou únavou a stresem, ať už vás trápí cokoliv. Působí stejným mechanismem jako psychofarmaka podávaná při depresích, úzkostech a výkyvech nálad. Ovlivňuje neurotransmitery, zejména serotonin, tzv. hormon štěstí. Velmi vhodná je i při nespavosti, úzkostných stavech či žaludečních neurózách.

Pro své blahodárné účinky je zaslouženě populární

Dnes je třezalka oblíbená především jako přírodní prostředek působící proti depresím. Například v Německu je v léčbě lehčích úzkostí populárnější a častěji předepisována lékaři než klasická antidepresiva. Zvýšenou popularitu zažila i ve Spojených státech amerických, a to především ve druhé polovině devadesátých let minulého století. Při slabé až mírně silné depresi se symptomy zlepšují ve 40 až 50 % případů, zatímco při efektu placeba je zlepšení patrné v patnácti procentech případů.

Co ještě umí?

Má v nabídce mnoho dalších výhod oproti antidepresivům. Není návyková, takže ji můžete přestat užívat v okamžiku, kdy se začnete cítit lépe a je vám už docela „hej“. A co navíc? Je skvělým pomocníkem při různých odvykacích kúrách, kdy se člověk dostává do stresu. Povzbuzuje činnost jater, a tím pomáhá odbourávat škodlivé látky v těle. Velkou výhodou této bylinky také je, že netlumí činnost mozkové soustavy, takže si ji mohou dát klidně i řidiči. Jde o čistě přírodní produkt a díky tomu ji tělo snáze přijímá.

Naordinujte si třezalkový čaj

A popíjejte ho v období depek vždy večer před spaním. Nejlepší je odvar z vysušené, vlastnoručně natrhané třezalky, ale klidně použijte i koupenou. Snadno ji seženete v každé lékárně či obchodě se zdravou výživou. Uvolňující a uklidňující účinky pocítíte již po několika šálcích.

Na co si dát pozor

Vzhledem k tomu, že je tato bylinka kontraindikována k mnoha lékům, před jejím nasazením se vždy poraďte s lékařem. A pozor si dejte i na její vedlejší účinky. Při jejím dlouhodobém pravidelném užívání se u někoho může projevit vyšší citlivost kůže na slunce či vyrážky, nechutenství, poruchy zažívání, zvýšení krevního tlaku nebo závratě. Berete hormonální antikoncepci? Tak to buďte také ve střehu, třezalka by mohla snížit její účinnost. Držte se léty prověřeného rčení, že nic se nemá přehánět.

Zdroje: www.magazinzdravi.cz, www.vitalia.cz, www.idnes.cz