Zdroj: www.rehabilitace.info, www.prostreno.cz,

Co je to lipom

Tuková buňka neboli lipom je 1 až 3 cm velký a měkký výrůstek, který se může objevit kdekoli na těle. Nejčastěji ho najdete v horní části zad, ramen, paží, na hýždích a stehnech. Přesná příčina vzniku není známá, předpokládá se, že se objeví po nějakém fyzickém traumatu, jako je úraz, pád apod. Také je možné, že další roli hrají genetické faktory a stavy jako je Gardnerův syndrom, adiposis dolorosa, familiární mnohočetná lipomatóza, Madelungova choroba a Cowdenův syndrom. Pokud se u vás sem tam objeví lipom a nechcete absolvovat sedění u kožního lékaře, zkuste se ho zbavit neinvazivním a čistě přírodním způsobem.

Jablečný ocet

Jablečný ocet vyrovnává pH v organismu a přispívá k detoxikaci. Můžete ho používat vnitřně tak, že si do sklenice vody dáte 1 až 2 čajové lžičky nefiltrovaného jablečného octa a tento elixír budete popíjet 2x denně.

Mast z jablečného octa

Z jablečného octa si však můžete vyrobit i mast. Smíchejte roztavený včelí vosk a ocet v poměru 1:1. Místo vosku můžete použít i med. Tuto mast aplikujte na bulku dle potřeby. Jablečný ocet by měl lipom změkčit a pomalu rozpustit.

Kurkuma

Kurkuma patří mezi superpotraviny a lékaři i výživoví poradci ji doporučují konzumovat denně. Obsahuje totiž kurkumin, který má protizánětlivý účinek. Je také účinným antioxidantem a chrání tak naše tělo před stárnutím a podporuje imunitu. V Indii se kurkuma používá i na přípravu pleťových masek, pročisťuje totiž kůži do hloubky. Právě proto je vhodná i na nevzhledné lipomy.

Mast z kurkumy

Vyrobte si mast z 1 lžíce kurkumy a 2-3 lžic libovolného oleje. Pokožka však nejlépe vstřebává kokosový nebo jobový olej. Namažte lipom mastí, zakryjte ho obvazem (kurkuma barví) a běžte spát. Ráno směs opláchněte. Toto mazání používejte každý večer do té doby, než boulička zmizí.

Kurkumové latte

Kurkumu také můžete konzumovat vnitřně. Připravte si lahodné latte z jedné polévkové lžíce kurkumy a sklenice teplého živočišného nebo rostlinného mléka.

Česnek

Česnek je známý pro své antibakteriální, antimykotické a protizánětlivé vlastnosti. Obsahuje sloučeniny síry jako je adenosin, allicin a parafinické polysulfidy, které pomáhají snižovat velikost tukových hrudek pod kůží. Než budete česnek aplikovat, ověřte si, že na něj nemáte alergii. Jeho silice totiž mohou pokožku dráždit.

Česneková mast

Připravte si nosný olej. Může být olivový nebo kokosový a několik stroužků česneku. Česnek rozdrťte a vložte ho do tmavé skleničky. Pracujte rychle, aby se negradovaly účinné látky. Zalijte ho olejem a nechte cca 10 dnů na tmavém a chladném místě macerovat. Poté směs nanášejte na postižené místo dvakrát až třikrát denně. Olej opláchněte cca po 1 hodině.

Vnitřní použití česneku

Pokud sníte ráno 2 nebo 3 stroužky česneku nebo ho alespoň poválíte 20 minut v ústech, můžete se těšit na dávku vitamínů a minerálů, jež pomohou nejen s likvidací lipomu, ale také s celkovou imunitou.