Tužebník jilmový

Bylinka s něžnými bílými květy se od středověku používala na věnečky pro nevěsty a rozhazovala se na svatbách. Najdete ji na vlhkých loukách, podél vodních toků nebo v lužních lesích. Roste v Evropě, Asii a v Severní Americe. Poznáte ji snadno. Je vysoká od 50 cm do jednoho metru. Z tlustého oddenku vyrůstá větvená lodyha, jež nese lichozpeřené listy. Ty jsou na povrchu tmavozelené a lysé, na rubu jsou bílé a plstnaté. Chundelaté a husté chocholíky zdobí krémově bílé květy vonící po mandlích.

Tužebník jako přírodní aspirin?

Svůj vrchol zažil tužebník v 19. století. V roce 1827 byl z tužebníkových listů izoloval salicin. V roce 1899 z něj německý chemik Felix Hoffmann údajně syntetizoval kyselinu acetylsalicyovou. Jeho zaměstnavatel, firma Bayer AG, pak lék pojmenovala podle původního botanického jména tužebníku Spirea ulmaria.

Tužebník jilmový účinky

Tato méně známá bylina se užívá buď ve formě nálevu nebo tinktury. Má močopudné účinky, podporuje pocení, snižuje horečku a mírní bolest. Skvěle tak účinkuje při léčbě chřipky a nachlazení. V lidovém léčitelství se bylina používá i na léčbu revmatických potíží a dny. Díky tomu, že obsahuje také další účinné látky, mezi které patří flavonoidy, fenolické glykosidy či třísloviny, nezpůsobuje krvácení a nedráždí žaludek, což je u syntetického aspirinu bohužel běžné. Tužebník naopak poskytuje úlevu při trávících potížích, refluxu a dalších problémech spojených s překyselením. Pokud se užívá několik týdnů, pomáhá regulovat tvorbu žaludečních šťáv a hojí podrážděnou žaludeční tkáň.

Související články

Tužebníkový čaj na poruchu trávení

Lahodný čaj si připravíte ze 4-6 gramů sušených listů, natě a květu bylinky. Směs přelijte vroucí vodou. Pijte tři šálky denně.

Odvar na revma a dnu

2 lžičky sušených květů zalijte 200 ml vody. Vařte 2 minuty. Odvarem ošetřujte místa zasažená revma a dnou.

Proti nachlazení a pro detoxikaci

„Jako čaj se tužebník připravuje formou nálevu. Pije se v poněkud větším množství od 0,5 do 1 litru denně, zvláště v případě, že chceme odplavit škodliviny z těla. Při léčbě chřipky či jiných horečnatých onemocnění se může kombinovat s lípou a bezem,"píše MUDr. Zbyněch Mlčoch. Jednu lžičku sušených květů zalijte 200 ml horké vody, louhujte 15 minut, zceďte a popíjejte. Do čaje si můžete přidat i med.

Tinktura z tužebníku

Zředěná tinktura se používá na zanícené oči, výplach úst při zánětech dásní či na koupel nohou při horečce. Můžete si ji koupit ve specializovaných obchodech nebo si ji vyrobit. Stačí vám 200 g sušených květů, natě a listů. Ty zalijte 3/4 litrem čisté vodky a 1/4 litrem vody. Macerujte ve vzduchotěsné nádobě po dobu 2-3 týdnů.

Poraďte se s lékařem

I přesto, že by měl být tužebník zcela bezpečný, nedoporučuje se užívat těhotným ženám, astmatikům, malým dětem a lidem s přecitlivělostí na salicyláty. Pokud ho chcete užívat pravidelně, poraďte se raději se svým lékařem.

Zdroj: www.ct24.ceskatelevize.cz, www.rehabilitace.info, www.bylinkyprovsechny.cz