Hlavním benefitem tymiánu je silice thymol, která má antiseptické a protiplísňové účinky. Tymián je také přírodním antioxidantem, obsahuje blahodárné vitamíny A a C, vitamíny K a E, dále také draslík, železo, kyselinu listovou, hořčík, selen a další. Pro léčbu můžete využít jak listy, tak květy. Nejjednodušším způsobem, jak využít uzdravující vlastnosti tymiánu, je připravit si tymiánový čaj. Stačí dvě lžičky drcených tymiánových listů zalít hrnkem vroucí vody, nechat 10 minut zakryté louhovat a čaj je připraven.

Při jakých potížích tymiánový čaj pomáhá?

Léčí dýchací cesty

Měl by být první pomocí při nachlazení, protože zmírňuje kašel, zklidňuje podrážděné dýchací cesty, pomůže i s bolestí v krku a obecně zbavuje plíce nežádoucí infekce.

Zdravá ústní dutina

Pravidelné pití tymiánového čaje může vyřešit i přetrvávající potíže s nejrůznějšími ústními infekcemi - zánět dásní, vředy v ústech, zápach z úst apod. Zabraňuje i tvorbě zubního kazu. Pokud trpíte často na uvedené problémy, je vhodné si připravit ústní tymiánovou vodu. Smíchejte dvě kapky tymiánového oleje s asi 200 ml vlažné vody, přidejte pár kapek oleje z máty peprné a touto ústní vodou si ústa vyplachujte dvakrát denně, vždy po dobu asi 30 vteřin.

Upravuje tlak

Máte potíže s vysokým krevním tlakem? I vám může tymián pomoci, a to díky svým antihypertenzním vlastnostem. Stačí, když začnete tymián používat namísto soli. Pomáhá tělu zbavit se vody a nežádoucích látek tak, že podporuje tvorbu moči.

Zdravější pokožka

Pokud vás trápí akné nebo skvrny na kůži, vyzkoušejte tymián. Jeho antibakteriální vlastnosti jsou doslova zabijákem akné. Spolehlivě ničí i kvasinky, zesvětluje i skvrny na kůži, zejména ve spojení s aloe vera. Smíchejte 3 kapky esenciálního oleje z tymiánu se 2 lžícemi aloe vera gelu, potřete postižené místo a nechte působit asi půl hodiny.

Na imunitu

Tymiánový čaj však nemusíte užívat pouze pokud vás akutně trápí nějaké zdravotní potíže. Pijte ho bez obav v průběhu celého roku, budete se cítit mnohem více fit, protože posiluje imunitu, a to díky výše zmíněné silici thymolu. Společně s antioxidanty a vitamíny se stará o to, aby správně fungovala.

Připravte si doma tymiánový olej

Suroviny:

  • 1/2 šálku čerstvého tymiánu
  • 230 ml olivového oleje
  • hmoždíř s paličkou
  • hrnec
  • trychtýř
  • skleněná nádobkaPostup:
  • Bylinky omyjte a osušte či nechte vyschnout na slunci. Poté je zpracujte ve hmoždíři paličkou, aby se dostatečně uvolnily přírodní oleje. Takto nadrcenou bylinku dejte do hrnce a přidejte olivový olej. Směs zahřívejte na středním stupni asi 5 minut nebo dokud se nezačnou tvořit bublinky. Odstavte a nechte vychladnout. Náseldně nalijte směs do skleněné nádoby a skladujte na chladném místě. Po třech dnech můžete hotový olej používat.


Zdroje: zdravezdravi.cz, Rehabilitace.info