Bylinný krém z tymiánu je již po desetiletí oblíbený jako rodinná klasika a měl by být nedílnou součástí naší domácí lékárničky.

Intenzivní aromatická vůně tymiánu usnadňuje hluboké dýchání. Masáž doma vyrobeným tymiánovým krémem podpoří naši psychickou pohodu, zejména v chladných dnech, kdy se hodně z nás v pohodě necítí, a navíc jsou velmi časté rýmy a nachlazení. Tymiánový krém nám může pomoci opět volně dýchat.

Všestrannost tymiánu

Kromě okamžité úlevy od rýmy má tymiánová mast i další blahodárné účinky. Je vynikající při péči o pokožku hrudníku a zad, zajišťuje příjemně hřejivý pocit na těle a podporuje i naši pohodu v chladných dnech. Působí také proti bolestem hlavy, uklidňuje naši psychiku a navozuje klidný spánek. Mast z tymiánu pomáhá i ženám, které trpí menstruačními křečemi - mastičku stačí aplikovat zevně na břicho.

Užití tymiánu pro tělo se doporučuje zejména před spaním, kdy lze krém jemně vmasírovat do pokožky. V případě rýmy jej lze používat kdykoli i přes den jeho nanesením na kořen nosu, pod nos a na dutiny. Zklidňující účinky má i samotný tymián, který je vynikající nejen v kuchyni, ale také jako čaj. Esenciální olej z tymiánu můžete použít jako vůni do aromalampy.

Jak připravit tymiánovou mast

Příprava tymiánové masti není náročná. Podobně jako u jakékoli výroby domácí přírodní kosmetiky se jen musíme pozitivně motivovat. Budete překvapeni, jakého výsledku dosáhnete.

Ve vodní lázni rozehřejte bambucké máslo, kokosový olej, slunečnicový nebo olivový olej, konopný olej, vše v poměru cca 6:1:2:1. Do směsi poté ponořte snítky tymiánu tak, aby byly zcela potopené a nechte ve směsi macerovat zhruba dva týdny. Po dobu macerace asi jednou za dva nebo tři dny rozehřejte, promíchejte, a když máte pocit, že je směs příliš tuhá, přidejte trochu olejů. Kdyby se jevil tymiánový macerát moc řídký, přidejte naopak bambucké máslo nebo trochu včelího vosku. Po 14 dnech vše znovu rozpusťte, přeceďte a slejte do kelímků.

Jiný recept zase kombinuje bambucké máslo, sušený tymián a esenciální oleje z kafru, eukalyptu a citronu. Postup je podobný s tím, že nemusíme čekat 14 dní, ale je možné po scezení nechat jen ztuhnout v lednici a hned používat. Při pokojové teplotě mast vydrží cca půl roku, v chladu a temnu déle.

Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, www.bylinkove-sneni.cz