Zdroje: www.doktor-zdravi.cz,www.bylinkyprovsechny.cz

Opravdu znáte tymián?

V kuchyni se tymián používá především jako koření k dochucení masových pokrmů, ale také do polévek, omáček a salátů. Nicméně i ke sladkému se tymián hodí, olej z byliny se používá k ovonění nápojů ale i dezertů.

Také v kosmetice se tymián používá, a to pro své antibakteriální a antioxidační vlastnosti. Tymiánový olej se přidává do výrobků, jako jsou šampony, mýdla a pleťové vody.

Tato aromatická bylinka není jen ledajaké koření. Má prý také mystické schopnosti a osvědčil se jako prostředek proti zlým silám či afrodiziakum. Ve starém Řecku se tomuto koření připisovala magická moc a používalo se při obřadech a ve svatyních.

Tymián jako přírodní antibiotikum

Tymián obsahuje silice, které mají protizánětlivé, antioxidační a antibakteriální vlastnosti, není divu, že se mu přezdívá penicilin chudých. Obsahuje také flavonoidy, které jsou silnými antioxidanty s protizánětlivými účinky. Díky tomu byl v minulosti používán i jako dezinfekční prostředek. Na začátku první světové války se tymián například používal k čištění ran na bojištích.

Tymiánový čaj nebo tinktura se používá k uklidnění trávicího traktu a k podpoře imunitního systému. Můžete si však z tymiánu připravit i sirup podle návodu paní Michaely z Bylinkového ráje:

Zdroj: Youtube

Čaj z tymiánu proti rýmě

Jak už bylo řečeno tymián je bylina, která má protizánětlivé a antiseptické účinky, což ji činí užitečnou při symptomech chřipky a nachlazení, jako jsou rýma, zánět nosní sliznice, ucpaný nos a kašel. Jak tymián použít?

Připravte si tymiánový čaj, který vám pomůže uvolnit ucpaný nos a zmírnit zánět. Do hrníčku dejte lžičku sušeného tymiánu a zalijte horkou vodou. Nechte luhovat 5 až 10 minut, poté sceďte a přidejte med, abyste zmírnili hořkou chuť bylinky.

Tymián jako inhalace pro uvolnění nosu při rýmě

Vhodná je rozhodně také inhalace tymiánu, díky níž prohřejete namáhané dutiny a usnadníte také dýchání. Přidejte několik kapek tymiánového oleje nebo sušeného tymiánu do mísy s horkou vodou a přehoďte si nad ní přes hlavu ručník. Pak nad mísou inhalujte páry po dobu 5 až 10 minut.

Máte-li tymiánový olej, použijte jej do aroma lampy nebo difuzéru nejen k provonění domova, ale také k usnadnění dýchání při nemoci.

Související články