Dříve byl ženský pupík považován za poněkud choulostivou záležitost, kterou u cudných manželek často nespatřil ani manžel. Ale doba pokročila a dnes rozeznáváme několik základních tvarů pupíku, podle nichž dokonce můžete poznat, k jakým zdravotním problémům jste náchylní!

Zapadlý pupík tvaru prohlubně

Jedná se o nejběžnější typ pupíku, který má až 90 % populace. Značí, že jeho majitelé mohou mít problémy se zažíváním, trpí váhovými výkyvy oběma směry a také jsou náchylní ke střevním neduhům typu průjmu nebo zácpy.

Vystouplý, vyčnívající pupík

Takto tvarovaný pupík má zhruba 10 % lidí. Jedná se o fyziologický tvar pupíku, třebaže je považován za ne tak estetický jako pupík zapadlý. Je ale důležité hlídat, zda se jeho tvar nemění a „boulička“ se nezvětšuje, zvlášť když jste měli třeba velkou fyzickou námahu a zvedali těžké předměty. Pak by se mohlo jednat o pupeční kýlu, kterou byste měli zkonzultovat s lékařem. Tato kýla je častější u žen.

Kombinace zapadlého pupíku s vyklenutím

Takový pupík tvoří prohlubeň, ve které je menší „boulička“. Majitelé takto tvarovaného pupíku jsou náchylnější na sezonní nemoci, jako je chřipka nebo nachlazení. Podporujte proto svoji imunitu zdravým životním stylem.

Pupík mandlového tvaru

Tento pupík je vlastně podskupinou pupíku zapadlého, ale navíc má tvar mandle s užším koncem dole. Je považován za esteticky vypadající, ale zároveň si jeho majitelé musí dávat pozor na bolesti hlavy, přecházející až do migrény, a bolesti svalů. Mají také predispozice ke křehkým kostem.

Pupík ve tvaru písmen U nebo Y

Jedná se o pupíky považované za velmi hezké na pohled, ale skrývají i zdravotní rizika. Jejich majitelé jsou náchylní k chorobám ledvin a kůže, a u žen navíc hrozí, že jejich potomstvo bude náchylnější ke genetickým abnormalitám, které se mohou ukázat už v době těhotenství.