Co se vlastně skrývá pod názvem umeboshi?

Jedná se o sušené a nakládané japonské švestky, které mají velmi specifickou a neobvyklou slano-kyselou chuť a jejich konzumací získáte kromě cenných látek i značnou dávku energie.

Jejich nezralé, zelené plody se trhají ze stromů na konci května a počátkem června. V této fázi se nekonzumují, jsou totiž jedovaté. Je nutné je tepelně zpracovat, a pak se z nich vyrábí velké množství produktů se silnými léčebnými účinky. V Číně, Koreji a Japonsku jsou tyto plody běžně používány nejen jako potravina, ale i jako účinný lék.

Více o umeboshi se dozvíte ve videu:

Zdroj: Youtube

Umeboshi pro samuraje i mnichy

V Japonsku byly umeboshi jako lék používány již v době 12. století, kdy byly na denním pořádku v jídelníčku samurajů, kterým dávaly sílu a značnou dávku energie. Ovoce bylo také velice populární mezi mnichy. V průběhu 17. století se švestky dostaly i do běžných japonských domácností.

Nejprve se používaly pouze jako přísada do zeleného čaje s řasou kombu, kdy se tato směs používala jako tonikum. Zakrátko se však umeboshi s oblibou používaly i v kuchyni k přípravě mnoha pokrmů. Nejčastěji však bývaly přílohou rýže.

V současné době se v Japonsku tradičně podávají umeboshi v ranních hodinách, protože látky v nakládaných švestkách dezinfikují střeva a během celého dne tak pomáhají při trávení.

Síla, energie a vitalita

Protože mají umeboshi podle vědeckých studí zvýšenou schopnost odbourávat kyselinu mléčnou, která se v lidském organismu tvoří přirozenou cestou jako odpadní látka, mají velmi posilující vliv na celkový stav našeho těla. Tento druh kyseliny vzniká jako neblahý důsledek stresových situací a při nedostatku kyslíku v tkáních. To se velice často projevuje nadměrnou únavou, nachlazením, vznikem chronických chorob, bolestmi a celkovou slabostí. Když si dopřejete alespoň jeden kousek tohoto nakládaného ovoce denně, budete mít energie za dva.

Umeboshi zpomalují proces stárnutí

Umeboshi také pomáhají předcházet příznakům stárnutí a omlazují tělo, protože snižují oxidační procesy v těle, a naopak značně podporují látkovou výměnu. Dopují tak energií aktivní buňky ledvin a jater a pomáhají vylučovat z těla nepotřebné jedovaté látky. Kombinací těchto dvou fyziologických procesů dochází k omlazení těla.

Vylaďují překyselený organismus

Aby tělo fungovalo tak jak má, mělo by mít kromě jiného určité pH. Ideální je rozmezí mezi 7,31 do 7,42. Regulace pH je poměrně podstatná, protože nesprávné hodnoty narušují velké množství metabolických drah a fyziologických pochodů v těle, což způsobuje zpomalení metabolismu. V současnosti vede často nesprávný způsob stravování k překyselení organismu, což je mnohdy příčinou velkého počtu chorob. Pouhých 10 g švestiček umeboshi dokáže pH organismu zneutralizovat.

Ničí záškodné bakterie

Tento druh švestek má také velmi silné antibakteriální vlastnosti. Pokud chcete mít zdravé a silné zuby včetně dásní, umeboshi vám s tím pomohou. Dokáží zničit bakterii Streptococcus mutans, která žije v ústní dutině člověka a poškozuje nejen dásně, ale také naleptává zubní sklovinu, čímž podporuje vznik zubních kazů.

Stejně tak úspěšně likviduje bakterii Helicobacter pylori, která často napadá sliznici žaludku a dvanáctníku a způsobuje trávicí obtíže, chronické záněty žaludku a značně zvyšuje i riziko vzniku karcinomu. Konzumace japonských švestek zlepšuje průběh onemocnění a je i výbornou prevencí.

Zdroje: researchgate.net, www.sever.rozhlas.cz, www.rehabilitace.info, www.zdrave.cz