Zdroje: www.celostnimedicina.cz, well.org/healthy-body, www.organicfacts.net

Únavu zažene káva, ale i další přírodní prostředky

Bylinky a různé potraviny ovlivňují organizmus více, než si mnoho lidí myslí. To, co jíme a pijeme, tak souvisí úzce s tím, jak se cítíme a prožíváme každý den. I když se káva stala oblíbeným nápojem všech, kteří ráno potřebují takříkajíc nakopnout, ne vždy jsou účinky kávy chtěné a vítané. Kofein vede také k nervozitě, problémům s usínáním a káva se tak v některých případech přímo nedoporučuje.

Pokud pijete kávy hodně a dlouhodobě, možná jen hledáte změnu chuti, pitného režimu, nebo také mírnější povzbuzující účinky. Které bylinky můžete vyzkoušet? Jde vesměs o exotické rostliny, ale jednu z nich už máte nejspíš také doma.

Než se podíváme blíže na konkrétní rostliny podporující vitalitu, poslechněte si povídání z pořadu Deset plus jedna otázek, kde Michaela Bebová, biochemička a odbornice na stravu, popisuje význam adaptogenů a jejich využít.

Zdroj: Youtube

Pomocníci proti únavě a stresu

Brazilský ženšen, suma, Pfaffia panicullata nebo také para todo jsou všechno názvy jedné rostliny, případně potravinového doplňku, který se získává rozemletím jejích kořenů. Tato rostlina známá především v Jižní Americe obsahuje řadu vitaminů, ale i minerálů či aminokyseliny a další látky, které společně fungují jako stimulátory těla, vitality a v neposlední řadě také imunity organismu.

Ze stejného kontinentu pochází také maka, česky řeřicha peruánská, latinsky Lepidium meyenii. Z této nevelké rostliny se získávají bulvy, které byly po tisíciletí v latinské Americe zdrojem potravy, ale také jej místní obyvatelé používali v lidovém léčitelství. Dnes je maka známá jako doplněk stravy, který se užívá na podporu imunity, hormonální rovnováhu a vitalitu.

Dejte únavě sbohem

Můžete se také setkat s podivně znějícím názvem, za kterým se však skrývá kozinec blanitý. Také tato rostlina, která patří mezi bobovité, je po staletí používaná v čínské medicíně a také patří mezi adaptogeny. Což je název, který užívá právě jen alternativní medicína. Kozinec se nejčastěji používá na podporu obranyschopnosti těla. Z této žlutě kvetoucí a sladce vonící rostliny se užívá kořen, který se doslazuje medem a citronem.

A která z bylin podobných účinků už je nejspíš u vás doma na parapetu nebo nasušená? Je to bazalka pravá, která je v Asii známá přes 5000 let. Také bazalka je považovaná za adaptogen, přispívá nejen dobrému duševnímu rozpoložení, používá se však také při únavě i bolesti, případně nachlazení.

Povzbuzení kofeinem, ale bez kávy

Pokud chcete jen zaměnit kávu za o něco slabší, ale stále na kofein bohaté čaje, můžete vyzkoušet třeba čaj matcha či maté. Ale také obyčejné černé i zelené čaje jsou plné kofeinu, i když je to významně menší množství než v kávě.

Související články