Ušní maz hraje důležitou roli

Ušní maz, odborně nazývaný cerumen, anglicky ear wax, je nažloutlá tělní tekutina, která vzniká nejen v lidském uchu, ale také u mnoha savců. Má velmi důležité úkoly – chrání citlivou kůži vnějšího zvukovodu a udržuje v uchu optimální prostředí (např. vlhkost). Ušní maz je vlastně směs, která vzniká smícháním produktů žlázek, které se nacházejí v kůži, s odumřelou povrchovou vrstvou kůže. Obsahuje však i další příměsi – nejčastěji uvolněné chlupy a další nečistoty zanesené do zvukovodu z vnějšího prostředí (např. pylové či prachové částice). Vzniklý maz se za normálních okolností posouvá, především díky pohybu čelistí, směrem k zevnímu ústí zvukovudu, kde vypadává.

Tvorba ušního mazu kolísá. Jeho produkci mohou ovlivnit různé vlivy působící na organismus. Zvýšit se může např. ve spojitosti se silnými emocemi (úzkost, strach, bolest). Ke zvýšené produkci ušního mazu vede též mechanické dráždění kůže zvukovodu, tedy např. příliš časté čištění či usilovné žvýkání.

Co může znamenat zbarvení a konzistence ušního mazu

  • Žlutá barva, mokrý a lepkavý maz - nejběžnější ušní maz u dospělých osob. Vlhká a lepkavá struktura pomáhá chránit zvukový kanálek před vysycháním a svěděním.
  • Světle žlutý ušní maz - tato barva je charakteristická pro dětské uši. Je zajímavé, že u dětí je produkce ušního mazu větší než u dospělých.
  • Šedý ušní maz bývá nejčastěji výsledkem procesu přírodního čištění ucha. Zpozornět bychom měli, pokud je ušní maz suchý a křehký a ucho svědí. Může to být jeden z projevů ekzému.
  • Lepkavý a tmavý maz signalizuje, že se vaše tělo potí více než obvykle. Čím tmavší barva ušního mazu, tím je větší pravděpodobnost, že se tělo nadměrně potí, a to může vést ke zvýšenému tělesnému zápachu.
  • Tmavý a hustý ušní maz - zvýšenou produkci ušního mazu může způsobit úzkost a stres. Časté pocení může vést ke zvýšení produkce ušního mazu, který může zablokovat zvukový kanál a způsobit tak dočasné poškození sluchu. V takovém případě je vhodné uši pravidelně, ale šetrně, čistit. A od věci není ani odstranění, popř. alespoň snížení stresu.
  • Suchý, bílý a šupinatý ušní maz - toto je zcela normální a zdravý typ ušního mazu. Lidé, kteří se potýkají s tímto druhem ušního mazu, se potí méně, mají méně tělesného zápachu než lidé, kteří mají v uších tmavý ušní maz.
  • Černý nebo tmavě hnědý ušní maz - ušní maz, který má tmavě hnědé nebo dokonce černé zbarvení, nás může vystrašit. Není však třeba se obávat. Tmavé zbarvení může být pouze výsledkem nadprodukce mazu.
  • Vlhký a tekutý - pokud ušní maz vytéká ve větším množství z uší, případně se objevuje hnis nebo krev, je to s velkou pravděpodobností známka poškozeného (perforovaného) bubínku. V takovém případě je vhodné vyhledat lékařskou pomoc.
  • Krvavý ušní maz - starý ušní maz může připomínat svou barevností suchou krev. I v tomto případě to může být známka poškozeného bubínku a je vhodné navštívit lékaře se specializací otorhinolaryngologie (ORL).