Zdroje: www.medicalnewstoday.com, styl.instory.cz

Každé ucho produkuje nějaký maz

Ušní maz je něco, co naše tělo produkuje ve větším či menším množství, a proto také stav mazu může odrážet i naše zdraví. Nicméně hned na úvod je dobré vědět, že maz udržuje ucho v dobré kondici a chrání jej nejen před vysycháním a přecitlivělostí, ale také na sebe nabaluje nečistoty, které by jinak mohly ohrozit ucho, a tím pádem i náš sluch.

Možná vás překvapí, že lidský ušní maz není stejný, respektive například původní Asiaté a Američané mají suchý typ ušního mazu, který je viditelně odlišný, spíš našedlý a vločkovitý. Můžete se proto také setkat s tím, že tyto národy nepoužívají měkké vatičky k očištění vnějšího ucha, ale tyčinky bez měkké části.

Nicméně je dobré zmínit, že se skutečně nedoporučuje čistit vnitřek ucha tyčinkami s vatičkou na konci uvnitř zvukovodu. Ucho má samočistící schopnost, čištění je proto vhodné jen z vnějšku.

Čištění uší a odstraňování mazu

Například v Japonsku považují čištění uší za velice důležitou věc. Na to, co Japonci používají k čištění uší, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

I u nás si v lékárně dnes již běžně můžete koupit celou řadu přípravků, kterými můžete ucho čistit. A to tak, že dovnitř kápnete nebo stříknete malé množství tekutiny, která pomůže nahromaděný ušní mas rozpustit a vyplavit. Tyto přípravky jsou velmi různé a mohou obsahovat jak peroxid, který v uších trošku šumí, ale tak různé přírodní oleje. Uši vám však může také vyčistit lékař.

Pokud trpíte na zvýšenou produkci mazu, pak to může být z různých důvodů. Sem patří nejen stres a chronické záněty, ale také stáří nebo fakt, že máte více chloupků uvnitř sluchovodu.

Co napoví barva ušního mazu?

Barva mazu se sice může velmi lišit, ale vesměs nejde o změny, které by vás měly vyvést z míry.

Běžně je maz lepkavý a žlutý, což je v pořádku. V podstatě odstíny hnědé, žluté až naoranžovělé jsou přirozené a nejsou spojovány se zdravotními problémy kromě nahromadění mazu uvnitř ucha, které si mohou lidé způsobit právně nevhodným čištěním.

Znečištění může zapříčinit černou, případně šedou barvu. Šedavý maz většinou souvisí s městskými nečistotami a prachem, jestliže však máte vnitřní ucho citlivější, může také jít o změny na kůži, jako jsou ekzémy.

Ušní maz může mít ale také zelenožlutou barvu. Nejde však o maz, ale spíše o výtok zaníceného ucha, který zapáchá a je průvodním jevem zánětu.

Jasně žlutá až červená barva mazu je následkem úrazu. Vnitřní ucho lze poškodit nejen přímo nějakým nástrojem, ale také úderem. I obyčejná facka, která jde přes ucho, může poškodit ušní bubínek.

Při změně barvy ušního mazu rozhodně nic nezkazíte, když budete problém konzultovat se svým lékařem.

Související články