Lahodná, zdravá a přitom nízkokalorická potravina, která prospěje kráse a posílí organismus? Vše v jednom nabízí ananas, exotické ovoce, které dodá nejen potřebné vitamíny a minerály, ale pomáhá i s řadou zdravotních potíží. Jak při nákupu vybrat správně zralé ovoce a dokonale ho naporcovat?

Při nákupu ananasu věnujte trochu času jeho vzhledu, vůni a dalším senzorickým vlastnostem. Jen tak si domů odnesete ovoce řádně zralé, chutné a nezkažené. K ananasu přivoňte. Pokud cítíte sladkou a svěží jemnou vůni, jste na správné stopě. Exempláře, ze kterých zavání kvašení, cítíte stopy alkoholu nebo octa, nechte raději v obchodě. Celý plod v ruce potěžkejte, zda je vzhledem ke své velikosti dostatečně těžký, není vyschlý ani scvrklý. Pozorným okem zhodnoťte také barvu, která prozradí dostatečnou zralost. Ananas by měl mít ve spodní části zlatavou barvu, na bocích a na vrcholu u koruny může být trochu zelený. Vyvarujte se viditelně popraskaných, zvrásněných, příliš tmavých nebo poškozených plodů. Pokud odhalíte na ananasu plíseň, je jasné, že tenhle kus už má to nejlepší dávno za sebou.

Prohlédněte si i listy, přednost dejte ananasům s listy zelenými a nepoškozenými. Listy také napoví, zda je plod dostatečně zralý. Zkuste vytrhnout jeden list ze středu. Jestli list klade mírný odpor, ale přesto ho zvládnete snadno utrhnout, měl by být ananas ideálně zralý. Z přezrálých nebo nahnilých plodů listy samy vypadávají a nedrží v koruně. Dobrý ananas je obvykle také pevný na omak, měkký a kašovitý jedinec může být nahnilý. Zakoupený ananas neskladujte příliš dlouho a do týdne ho zkonzumujte.

Jak oloupat a nakrájet ananas?

Plodenství ananasu je pokryto typickou tuhou kůrou, která vytváří pravidelné šestiúhelníkové útvary. Tu je třeba před konzumací odstranit a ovoce správně naporcovat. Oloupat a nakrájet čerstvý ananas je ale pro mnohé noční můrou, při které hrozí pořezání kluzkým nožem, všechno je upatlané sladkou šťávou a po akci zbude hromada odpadu a trochu sladké dužiny. Zakoupení speciálního kráječe tento problém vyřeší, nicméně ananas dokážete bez potíží nakrájet i obyčejným nožem. Dodržením správného postupu odpadnou všechny nepříjemnosti a s minimální námahou se dopracujete k ovoci naporcovanému úhledně a dekorativně.

Na prkénko či jiný vhodný povrch položte ananas na bok. Ostrým nožem odřízněte korunu se svazkem listů společně s 1 až 2 centimetry dužiny. Stejně tak odřízněte spodní žlutější část. Ananas postavte na jeden seříznutý konec a začněte seřezávat kůru po celé obvodu plodenství. Postupujte od shora dolů a postupně si ananas otáčejte. Snažte se řezat jen do minimální tloušťky, ať neodříznete zbytečně velké kusy sladké dužiny. V dužině zůstanou zbylé kousky kůry ve tvaru malých oček, které odstraníte v dalším kroku.

Při pozorném pohledu odhalíte, že tuhá očka jsou seskupena do šikmých linií. Přiložte nůž z jedné strany této linie a zařízněte asi 1 cm hlubokou rýhu směrem pod očka. Z druhé strany proveďte totéž, až vznikne klínek ve tvaru V. Díky tomu vyříznete očka s minimem ananasové hmoty. Možné je také vyřezávat jedno očko po druhém, ale to je časově daleko náročnější.

Nakonec z ananasu nakrájejte plátky, které můžete naporcovat dle libosti. Tuhé jádro ananasu většina lidí nejí, i když je jedlé. Dá se odstranit pomocí vykrajovátka jádřinců a použít třeba do smoothie nebo pokrájet do jogurtu. Nebo zkuste ananas rozkrájet podélně na osminy a tužší střed odříznout, zbytek hmoty nakrájet na kousky.

Video - 3 způsoby jak snadno oloupat a porcovat ananas

Zdroj: Youtube