Listerióza je vážné onemocnění způsobené požitím potravy kontaminované bakterií Listeria monocytogenes. Její výskyt se v porovnání například se salmonelózou vzácný, ale každoročně v létě stoupá. Patříte do rizikové skupiny obyvatel? A jak se dá před nákazou chránit?
V těhotenství pozor
Vysoká úmrtnost
Nakazíte se potravou
Bakterie Listeria monocytogenes se nachází v půdě a ve vodě. Do vašeho těla vstupuje s kontaminovanou potravou. Z půdy nebo z hnojiva se mikroorganismy dostávají na zeleninu a ovoce. Nositeli bakterie jsou i zvířata, aniž by přitom jevily známky nemoci a mohou kontaminovat potraviny živočišného původu jako je maso a mléčné výrobky. Tuto bakterii mohou obsahovat nepasterizované (syrové) mléko nebo z něj vyrobené potraviny. Ke kontaminaci potravin dochází také nesprávným postupem v průběhu vlastního vaření a uchování hotových pokrmů při pokojové teplotě a při nedostatečné osobní hygieně. Při přípravě jíla si pečlivě myjte ruce, čištěte prkénka i nože.
Zdravé osoby mohou potraviny s listerií konzumovat, aniž by onemocněly, u osob se zvýšeným rizikem nákazy je pravděpodobné, že listeriózou onemocní i po požití potraviny obsahující jen malý počet bakterií.
Jak předejít nákaze
Proti nakažení listerií se dá bránit tím, že se vyhnete některým vysoce rizikovým potravinám a tím, že budete s potravinami správně zacházet. Syrové maso důkladně tepelně opracujte, syrovou zeleninu před jídlem pečlivě umyjte. Maso a zeleninu uchovávejte vždy odděleně, zabraňte styku syrového masa s už uvařenými jídlem a potravinami, určenými k přímé konzumaci. Vyhněte se konzumaci syrového (nepasterizovaného) mléka nebo potravin ze syrového mléka. Mezi rizikové potraviny z hlediska nákazy listeriózou dále patří lahůdkové výrobky, saláty, uzeniny a zrající sýry. Nebezpečné jsou obecně všechny potraviny, které se před konzumací tepelně neupravují, bakterie se totiž ničí varem. Z tohoto hlediska je nakládaný hermelín rizikový, smažený už nebezpečí nepředstavuje. A pozor, ani skladování jídla v chladu vás nezachrání. Listerie se množí i při teplotách kolem 4 °C a z původně nezávadné potraviny se brzy stane líheň bakterií.