Trápí vás kruhy nebo pytlíky pod očima? Může jít o proces přirozeného stárnutí, anebo o reakci na nedostatek spánku. Ale jednat se může i o alergii či důsledky zlozvyků způsobujících zadržování vody. Váčky pod očima jsou kosmetickým deficitem, kvůli kterému vypadá obličej unaveně.

Nejčastější příčiny otoku očí

Vždy je to nekvalitní strava, ve které dominují slané potraviny, ale také alergie a chronické záněty vedlejších nosních dutin. Mnohé dráždivé látky z líčidel, parfémů či laků na vlasy mohou způsobit zánět v očích. A samozřejmě mohou být zarudlé i kvůli časté práci u počítačů, tabletů či mobilních telefonů.

Polštář navíc vás zachrání před otokem

Vezměte si do postele jeden polštář navíc, díky němu se probudíte bez oteklých očí. Pomůže tomu zvýšená poloha horní části těla.

Studené lžíce proti otokům využívaly naše babičky

Tuhle vychytávku znaly velice dobře už ženy dávno před námi. A stále je „in“. Vložte si dvě lžíce do lednice nebo na chvíli do mrazáku a přiložte je opatrně na oči.

I obličej potřebuje masáž

Každé ráno i večer si jemnými dotyky promasírujte tvář. Inspirujte se mnohými návody, které kolují po internetu. Je jich velká škála a fungují. Nejenže pokožku příjemně prokrvíte, ale vyhlazováním obličeje budete předcházet tvorbě vrásek.

Čistý mandlový olej

Vzácnost, která je na váčky pod očima doslova balzám. Opláchněte si každé ráno obličej studenou vodou a naneste na něj mandlový olej. Stačí kapka a jemně poklepat oblast okolo očí.

Nedostatek REM fáze spánku

Spánek za normálních okolností probíhá v určitých cyklech, kdy každý trvá asi hodinu a půl a skládá se ze dvou fází – REM a NREM (non REM). Ve fázi REM člověk nepravidelně dýchá a pohybuje očima. Srdeční frekvence se zvyšuje na hodnoty blížící se bdělému stavu. REM fáze je důležitá pro obnovení duševních sil a u zdravého člověka se během noci objeví minimálně třikrát. Nejprve zkuste jinou polohu, když to nepomůže, možná prospěje i jiná matrace či postel.

Nestresujte se

Stres v našem těle nezpůsobuje nic dobrého a samozřejmě má vliv i na tvorbu váčků. Vyřešte zdroj nepříjemných myšlenek co nejdříve, podstatně se vám uleví a budete časem víc fit.

Dodržujte pitný režim

Otoky jsou často způsobeny dehydratací a rychle zmizí, když tělu dodáte dostatek tekutin. Pijte dva až tři litry vody denně.

Stará známá dobrá okurka

Přiložte si ráno pod oči plátek salátové okurky. Bezvadně vás osvěží a otoky se zmenší. Můžete si již večer připravit pár plátků do lednice.

Zdroje: www.spokojenezeny.cz, www.kosmetika.doktorka.cz, www.ceskaordinace.cz